„Patenty survivalowe” Marian „Radar” Wyrzykowski i Paweł Frankowski ,wyd. Bezdroża 2024.

Pozycje papierowe lub pdf
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

pn 27 paź 2025, 11:31

„Patenty survivalowe” Marian „Radar” Wyrzykowski i Paweł Frankowski ,wyd. Bezdroża 2024.

Cześć

Dziś opisze krótko książkę pod ciekawym tytułem „Patenty survivalowe” z wydawnictwa Bezdroża, z roku 2024. Książkę otrzymałem od forumowego kolegi Ryszpaka, za co bardzo dziękuję za ten prezent. Książka dalej idzie w Świat po przeczytaniu. A kolejnym czytelnikiem będzie Predator 25th.

Ogólnie książka traktuje o majsterkowaniu (DIY) w ramach aktywności survivalowych i bushcraftowych , ale i przygotowani znajdą tutaj wiele ciekawych patentów dla siebie. Książka nieco mniejsza niż format B5, oraz wydana w formie praktycznego poradnika wraz z zdjęciami i grafikami. Książka liczy łącznie 165 stron , zdjęcia i grafiki niestety wydane są w formie czarno białej , okładka miękka oraz rant klejony. Sugerowana cena to 44.99 zł , ale można publikacje kupić zdecydowanie taniej.

Książka opisuje lącznie 66 rożnych tzw „patentów” które podzielone są na patenty: kuchenne , akcesoria DIY , akcesoria z drewna oraz eksperymenty. Zasadniczymi surowcami wykorzystywanymi w książce to: puszki, butelki PET , drut , sznurek i szara taśma. A zasadniczymi narzędziami to scyzoryk , multitool oraz drut. Do prac w drewnie sugerowany jest, scyzoryk snycerski. Czyli zdecydowana większość patentów z tej książki jest całkowicie możliwa do wykonania w terenie. Chodź w kilku przypadkach posiadanie pełnowymiarowej piłki do metalu , zdecydowanie ułatwia wykonanie zadania.

Książka jest jest ciekawą pozycją dla każdego, który lubi pracę ręczne. Nawet ludzie o pewnym doświadczeniu w majsterkowaniu, moim zdaniem znajda coś dla siebie. Sam osobiście byłem zdumiony do jak wielu rzeczy możemy zaadoptować butelkę PET. I jest to swoisty podstawowy surowiec dla każdego survivalowca/przygotowanego.

Czy warto?Warto! Szczególnie w cenie niższej niż sugerowana , jest to ciekawa i dobra książka. A dzięki przyjętemu minimalizmowi sprzętowemu, możemy zacząć realizować projekty po otwarciu książki. A nie jeden patent zawarty w publikacji , będzie stanowić „magie” podczas wyjścia w teren.

Pozdrawiam
~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

PP1442

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

pn 27 paź 2025, 19:59

"Przeleciałem" na szybko - raczej proste patenty ale ktoś może nie znać...
Wersja "elektro" za 22,44 zł - przejrzeć warto.
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

pn 27 paź 2025, 20:08

Cześć!
mar_kow pisze: pn 27 paź 2025, 19:59 "Przeleciałem" na szybko - raczej proste patenty ale ktoś może nie znać...
Wersja "elektro" za 22,44 zł - przejrzeć warto.
Nas starych wyjadaczy trudno zaskoczyć, ale młodzi stażem na pewno znajdą coś dla siebie. Ja już mam pomysł na osłonkę przeciw wiatrową do własnej kuchenki , który jest inspirowany patentem z książki.

~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

PP1442

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

pn 27 paź 2025, 21:09

SilesiaSurvival pisze: pn 27 paź 2025, 20:08
[...]
Ja już mam pomysł na osłonkę przeciw wiatrową do własnej kuchenki , który jest inspirowany patentem z książki.

~Bart
Trzeba tylko pamiętać że kartusze można samemu napełniać, na osłonę można przeznaczyć już mocno zużyty kartusz. A najlepiej z aluminiowych puszek pociętych w prostokąty.
Nakłuwa się dziurki w równych odstępach, kawałek cienkiego drutu nakręca się na cienkim patyku w sprężynkę i wkręcając w otwory łączy brzegi aluminiowych prostokątów. Kilka takich prostokątów i mamy składaną osłonę. Jak gdzieś wyszperam to wrzucę fotę.
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

wt 28 paź 2025, 08:44

To są świetne pozycje dla młodych adeptów przygody z survivalem, aby ich wciągnąć, zachęcić. Dla dzieciaków zostawiam i podrzucę im w odpowiedniej chwili. Całkiem zieloni w temacie, także się odnajdą.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki”