z Alliexpress / Temu...

O światełkach
Awatar użytkownika
Narayaan
Kontakt:

śr 24 wrz 2025, 20:59

W danym temacie wrzucajcie Wasze odkrycia od naszych chińskich przyjaciół.
Na pierwszy strzał leci lampa, która oświetlała ognisko (wiem, głupio to brzmi, ale to prawda ;) ) na tegorocznym zlocie. Kto widział, ten widział. :P
https://a.aliexpress.com/_EyPtBD8
Ma sporą baterię, 3 tryby świecenia i testowałem ją już kilkukrotnie. Na średnim trybie spokojnie daje rade całą noc. Kosztuje 50-60zł.

Jak macie jakieś ciekawe znaleziska z Azji, zapodawajcie tutaj.
"Nie trzeba się zmieniać, przetrwanie nie jest obowiązkowe" - William Edwards Deming
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

czw 25 wrz 2025, 07:45

Cześć

Rzeczy które mam/widziałem z chińskich portali.

Małe składane krzesełko , Sebastian V ma je ;) Ja zamierzam kupić ;)
https://share.temu.com/fQTyPKsF1vB

Kabura wewnętrzna do rewolweru CP
https://share.temu.com/ghMCaco9UfB
Mam taką kaburkę w czarnej wersji kolorystycznej. Sprawdza się przy krótkim CP. Ale mogła być lepsza. Idealna do P-83 czy PMM, siedzą idealnie.

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

PP1442

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
Narayaan
Kontakt:

czw 25 wrz 2025, 09:43

W sumie to może faktycznie ten temat poszerzyć o sprzęt z Chin, który warto rozważyć do zakupu. :D Czy Admin może ten temat przenieść do działu Sprzęt?
"Nie trzeba się zmieniać, przetrwanie nie jest obowiązkowe" - William Edwards Deming
BoldFold
Kontakt:

czw 25 wrz 2025, 19:43

Narayaan pisze: śr 24 wrz 2025, 20:59 W danym temacie wrzucajcie Wasze odkrycia od naszych chińskich przyjaciół.
Na pierwszy strzał leci lampa, która oświetlała ognisko (wiem, głupio to brzmi, ale to prawda ;) ) na tegorocznym zlocie. Kto widział, ten widział. :P
https://a.aliexpress.com/_EyPtBD8
Ma sporą baterię, 3 tryby świecenia i testowałem ją już kilkukrotnie. Na średnim trybie spokojnie daje rade całą noc. Kosztuje 50-60zł.

Jak macie jakieś ciekawe znaleziska z Azji, zapodawajcie tutaj.
To nie brzmi głupio, bo w garnku na ognisku w ciemności nic nie widać, a gotowała się bardzo smaczna potrawa, tu podziękowania dla kol Cyklopa.

Dodam jeszcze coś osobistego i właściwie patriotycznego, ale chciałbym aby wybrzmiało to szczerze, bez patosu, tak jestem patriotą i zawsze staram się kupować produkty polskich firm. Biorąc jednak pod uwagę co się dzieje ostatnio nie tylko w Polsce, ale i ogólnie w Europie, a już polityka UE budzi moje wątpliwości, to twierdzę że należy kupować bezpośrednio w Chinach, bo u nas nie ma już przemysłu, za chwilę nie będzie kopalń i rolnictwa, więc nie ma w zasadzie o co walczyć. Mogę zgodnie z zasadą dbać i starać się o swoją rodzinę, mogę o innych przygotowanych, ale doszło do tego, że; nikt nie stoi po mojej stronie, oprócz rodziny i innych przygotowanych, więc chyba nie będę dokładał swojej cegiełki do tego aby przedłużyć agonię tego systemu który opanował nasz kraj i kontynent. Mam tylko duże obawy ile ludzi będzie musiało oddać życie by wartości znowu były zgodne z definicją, argumenty zgodne z prawdą i uczciwością, a ludzie się szanowali.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 13 lis 2025, 22:31

Popularny model latarki czołowej z krainy ryżu który świetnie sprawdzał się jako robocza na granicy Białoruskiej.
Przy budowie schronień po ciemku, zbieraniu drewna itd.

3 baterie AAA, Tryb zwykły, oszczędny i stroboskop.
Mała, wytrzymała i tak prosta że naprawdę ciężko ją popsuć.

Obrazek

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bushmot
Kontakt:

sob 22 lis 2025, 09:41

Ramzan Szimanow pisze: czw 13 lis 2025, 22:31 Popularny model latarki czołowej z krainy ryżu który świetnie sprawdzał się jako robocza na granicy Białoruskiej.
Przy budowie schronień po ciemku, zbieraniu drewna itd.

3 baterie AAA, Tryb zwykły, oszczędny i stroboskop.
Mała, wytrzymała i tak prosta że naprawdę ciężko ją popsuć.

Obrazek

Obrazek
Osobiście - trzymam się od tych latarek z daleka, korzystając z innych - żeby nie było - równie chińskich i tanich ;)
Te które wybieram mają diodę jak Mactronic Falcon eye a nie taką jak na zdjęciu. Jak dla mnie - dioda na zdjęciu daje zbyt rozproszone światło - jest jasna ale ma jasność przed oczami a niewiele światła trafia w przestrzeń... Sprawdzi się w kuchni czy w obozie, ale na dłuższy spacer bym jej nie brał...
A tu macie link do mojego wpisu nt tej którą mam:
https://bushmot.blogspot.com/2023/04/la ... light.html
zapraszam na bushmot.blogspot.com
Ramzan Szimanow
Kontakt:

sob 22 lis 2025, 14:56

bushmot pisze: sob 22 lis 2025, 09:41

Osobiście - trzymam się od tych latarek z daleka, korzystając z innych - żeby nie było - równie chińskich i tanich ;)
Te które wybieram mają diodę jak Mactronic Falcon eye a nie taką jak na zdjęciu. Jak dla mnie - dioda na zdjęciu daje zbyt rozproszone światło - jest jasna ale ma jasność przed oczami a niewiele światła trafia w przestrzeń... Sprawdzi się w kuchni czy w obozie, ale na dłuższy spacer bym jej nie brał...
Ja jakoś tego ,,oślepiania" przez diodę nie zauważyłem.
Ale właśnie, opisuje to jako latarkę typowo roboczą.
Choć żeby nie potykać się o własne nogi idąc w gęstym lesie też spokojnie wystarczyła.

Szperacz o wąskim snopie światła mający oświetlić coś dziesiątki czy setki metrów dalej to zupełnie inna kategoria.
I moim zdaniem ich mieszanie jest bez sensu.
BoldFold
Kontakt:

ndz 23 lis 2025, 09:12

Tu chodzi o to że to światło jest za bardzo rozproszone i jak jesteś wysoki (tak jak kol. RS czy ja) to wtedy pod nogami i owszem jeszcze coś widać. Ale 2 metry od nóg to już półcień panuje i niestety nie tylko męczy taki biały strumień światła oczy jak cholera, ale i mało co widać. To już lepiej i znacznie wygodniej na czerwonym świetle chodzić. No tylko że trudno kupić latarkę po ciemku :lol: a już w sieci to już wcale. No i ja to rozwiązałem w ten sposób że kupuję u Mactronica, te najtańsze, jakie mają, a jakościowo dają radę. Czasami na Temu można by coś taniej nabyć ale jak to ma być wątpliwe w użyciu i psujące to summa sumarum wychodzi drożej, niestety. Kupiłem też "gumę szelkową" i robię sobie nowe opaski na głowę, bo to szybko się brudzi i zużywa. No i standard przyjąłem taki; albo paluszki AAA, albo akumulator, ale tu nie da się dopasować jednego rozmiaru. Rynek za szybko się zmienia, sposób byłby, gdyby po zakupie sprawdzić latarkę i jeżeli jest "ok" to wtedy dokupić kilka sztuk na zapas :idea:

A zakupy na "temu" jak najbardziej polecam i sam kupuję. Problem występuje dopiero wtedy gdy (jak z latarką) potrzebuję ukierunkowanego i porządnego produktu, tu można listę zrobić i tak na 1y ogień buty i skarpety, tu nie oszczędzamy, 2i to plecak, 3ie będą porządne ciuchy przeciwdeszczowe typu np goretex. Na razie więcej mi nie wpada do głowy, ale każdy kupuje jak sam uważa.
Użyj tego, co masz.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

ndz 23 lis 2025, 13:51

BoldFold pisze: ndz 23 lis 2025, 09:12 Tu chodzi o to że to światło jest za bardzo rozproszone i jak jesteś wysoki (tak jak kol. RS czy ja) to wtedy pod nogami i owszem jeszcze coś widać. Ale 2 metry od nóg to już półcień panuje i niestety nie tylko męczy taki biały strumień światła oczy jak cholera, ale i mało co widać. To już lepiej i znacznie wygodniej na czerwonym świetle chodzić.
Jak baterie są świeżutkie i to może trochę. Po to jest ten słabszy tryb.
A co do tak chwalonego, czerwonego światła.
Pracuje się przy nim jednak kiepsko.
Proste i tanie latarki mają jednak tutaj zaletę, nie wstyd ani żal kombinować z domowej roboty przesłonami czy nawet można pomyśleć nad wymianą diody do eksperymentów.
Jak ktoś czuje taką potrzebę.
BoldFold
Kontakt:

ndz 23 lis 2025, 15:06

Tutaj trzeba jednak wejść w szczegóły, ale nie latarek, a tego jak się światła używa i jak światło jest odbierane przez nasz zmysł wzroku (zmysł, bo to nie tylko oczy) Jeżeli wychodzisz z jasnego pokoju na chwilę na zewnątrz to wiadomo światło białe i jasne, bo nas zmysł wzroku nie jest w stanie się przestawić błyskawicznie. Zaś jeżeli jestem w terenie i naturalnie mój zmysł wzroku akomodował się do warunków ciemności wtedy czerwone światło nie zaburza mi przystosowania/akomodacji mojego zmysłu wzroku do nocy. Każde zapalenie światła białego ostrego zaburza to naturalne przystosowanie wzroku do ciemności. Nigdy zaś nocą nie jest tak aby było całkowicie ciemno. To tak w skrócie...
Użyj tego, co masz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Latarki”