Ale masz świadomość że to życzeniowe podejście do świata? Jak będzie grubsza bieda, zakładam że "ci obcy" zawsze się znajdą do bicia. Taka ludzka natura, jej nie oszukasz. Pomimo najszczerszych chęci. Pomimo tego, że się z Tobą zgadzam. To bez znaczenia.Pietrow pisze: ↑śr 26 sty 2022, 18:40Ale masz swiadomosc, ze wlasnie takie hermetyczne i zasciankowe zachowania w stylu "my i oni" sa przeszkoda do osiagniecia stabilnego spokoju? Szczegolnie jesli jedni "swoi" uwazaja, ze sa lepsi od innych "swoich", albo ze inni "swoi" maja cos, co ci pierwsi "swoi" chca miec.
Co się dzieje na Ukrainie
- 1411
- Kontakt:

- mar_kow
- Kontakt:
Zdarzało się i zdarza imprezować w mieszanej grupie. W momencie gdy alkohol brał górę nad rozsądkiem naszym kolegom duma samostijnej Ukrainy uderzała do głowy. Ciekawe że tę stację Myrosława Prokopa zlikwidowaną przez NKWD w 1945 r. pamiętają... I praktycznie to my musielibyśmy zewrzeć szyki aby nie utracić pola...Pietrow pisze: ↑śr 26 sty 2022, 18:40Ale masz swiadomosc, ze wlasnie takie hermetyczne i zasciankowe zachowania w stylu "my i oni" sa przeszkoda do osiagniecia stabilnego spokoju? Szczegolnie jesli jedni "swoi" uwazaja, ze sa lepsi od innych "swoich", albo ze inni "swoi" maja cos, co ci pierwsi "swoi" chca miec.
Masz rację w stosunku do pierwszych zasad. Co do Ukraińców to się mylisz zasadniczo. Będą pracować ale nie na "panów" jak nas często określają. Jest to określenie jeszcze sprzed wojny z Wołynia. Co się później działo to wszyscy (albo większość) znają. Wbrew pozorom to my zapomnieliśmy, oni naprawdę pamiętają. Nasza historia nie jest też idealna i dla nich Piłsudski to zdrajca. Sojusz „Sojusz Piłsudski–Petlura” nie został dotrzymany co nam cały czas pamiętają a idea Stepana Bandery dalej na czasie. To że potrzebują pomocy to fakt, w momencie kiedy będzie coś zależało od nich - pominą i przejdą do normalności... Musimy o tym pamiętać.PREPPERS_13 pisze: ↑śr 26 sty 2022, 21:54[...]
Socjal ukrócić to podstawa,uproscić podatki dla przedsiebiorców i zrobić minimalne dla malych firm(jak w niemczech niskie podatki i dobroowlność placenia skladek ubezpieczenia),kolejna bardzo wazna sprawa sprawa,ze w Polsce jest co raz więcej starszych niz osób w wieku produkcyjnym,i tu pare milionów młodych ukraińców moze rataować nam wlasnie dupe,jak nie ukraincy[...]
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
- PREPPERS_13
- Kontakt:
https://youtu.be/-zMc1m0hzhY
Polecam sprawdzić,bardzo dobry film który opisuje czego Rosja chce od Ukrainy.
Polecam sprawdzić,bardzo dobry film który opisuje czego Rosja chce od Ukrainy.
-
- Kontakt:
Jedno sprostowanie, tak zgrubsza; podatki w RFN są generalnie wyższe0wynoszą od 14-45 proc dla fizycznych + podatek solidarny/landowy5,5%, co oznacza, że najniższy możliwy podatek to 19,5%. Do tego zwykła działalność hydralulika, czy budowlańca 1osobowa to konieczność zdobycia kwalifikacji + przynależność obowiązkowa do organizacji rzemieślniczych czy branżowych, co wszystko wiąże się z opłatami.
CIT faktyczny to ok 29,5% najniższy, dla osób prawnych.
Pominąłem ulgi podobne do tych u nas, na rozpoczęcie działalności...
Składki zdrowotne są niższe niż u nas, ale to są skłądki podstawowe, czyli na gips na rekę, syrop na kaszel, bądź polopiryna na ból głowy. To już nie są te ubezpieczenia jak dla naszych babć, czy dziadków z Wermachtu.
Inaczej mówiąc, wszędzie lepiej gdzie nas nie ma i trawa zieleńsza i drzewa foremniejsze...
CIT faktyczny to ok 29,5% najniższy, dla osób prawnych.
Pominąłem ulgi podobne do tych u nas, na rozpoczęcie działalności...
Składki zdrowotne są niższe niż u nas, ale to są skłądki podstawowe, czyli na gips na rekę, syrop na kaszel, bądź polopiryna na ból głowy. To już nie są te ubezpieczenia jak dla naszych babć, czy dziadków z Wermachtu.
Inaczej mówiąc, wszędzie lepiej gdzie nas nie ma i trawa zieleńsza i drzewa foremniejsze...

Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
- 1411
- Kontakt:
Leszek Sykulski o sojuszu polsko-brytyjsko-ukraińskim. Wyjątkowo się zgadzam z mówcą https://youtu.be/FjRihpSiiHU

-
- Kontakt:
Bold, "не в этом дело" jak mawiali starozytni francuzi.
Myk w tym, ze w Niemcowni po oplaceniu podatkow nadal masz na godne zycie. A gdy jest wtopa jak przy koronce, to firma dostaje wsparcie panstwa. Normalne, nieskomplikowane, przydzielane standardem. Nie jakies tarcze-srarcze dla lepsiejszych.
Kumpel czesciowo przeniosl firme do Niemcowni 3 lata temu. Firma w niemcowni przetrwala epoke koronkowa. Oddzialw PL polegl.
Kurtyna.
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
- 1411
- Kontakt:
Interpretacja żądań Putina wobec USA. Interesująca. Kanał AdArma, Jacek Hoga https://youtu.be/0qSyNAdhYTI

- 1411
- Kontakt:
Kolejna rozmowa z dr Bartosiakiem, gdzie padają interesujące stwierdzenia. Warto przesłuchać (obraz zbędny) https://youtu.be/WK30HS6wW0I

- mar_kow
- Kontakt:
Tak, Rosjanie organizują szpitale polowe więc rozpierducha coraz bardziej prawdopodobna... Warto jak ktoś ma konto na plus wyciągnąć gotówkę. Grozi się Rosjanom odcięciem od swift - jeżeli tak będzie to zwrotnie pójdzie atak na wszystkie systemy bankowe. Grozi paraliż, gotówką też będzie trudno płacić w sklepach ale będzie jakaś alternatywa.
No i będzie trochę (liczy się do kilku mln) uchodźców. Z informacji ogólnych wynika że sporo Ukraińców nabyło broń, będą chcieli ją przemycić. Czyli mamy spore tłumy niewątpliwie uzbrojone i nieprzewidywalne...
No i będzie trochę (liczy się do kilku mln) uchodźców. Z informacji ogólnych wynika że sporo Ukraińców nabyło broń, będą chcieli ją przemycić. Czyli mamy spore tłumy niewątpliwie uzbrojone i nieprzewidywalne...
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
- 1411
- Kontakt:
Bardzo słuszny wniosek mar_kow (z gotówką).
Co do przybycia tych Brytoli w liczbie 200 paru bodajże i 82 DPD (amerykańskiej 82 Dywizji Powietrznodesantowej) w liczbie ponad 2 tysięcy, czy ktoś generalnie myśli że ich obecność coś zmienia? Pojawiły się także głosy iż 82 DPD przybyła aby ułatwić ewakuację obywateli USA z terenu Ukrainy. Osobiście nie wiem co o tym myśleć. Wiem natomiast że ci żołnierze nic nie zrobią, jeśli któryś by zginął, mamy wojnę. Nie sądzę aby zmierzano do tego. US musiało by stanąć do potyczki a to raczej im nie na rękę na tym terenie. Raczej woleli by zajmować się oceanem. Tak mnie się wydaje.
Tak mi się przypomniało w kontekście Anglosasów...
Co do przybycia tych Brytoli w liczbie 200 paru bodajże i 82 DPD (amerykańskiej 82 Dywizji Powietrznodesantowej) w liczbie ponad 2 tysięcy, czy ktoś generalnie myśli że ich obecność coś zmienia? Pojawiły się także głosy iż 82 DPD przybyła aby ułatwić ewakuację obywateli USA z terenu Ukrainy. Osobiście nie wiem co o tym myśleć. Wiem natomiast że ci żołnierze nic nie zrobią, jeśli któryś by zginął, mamy wojnę. Nie sądzę aby zmierzano do tego. US musiało by stanąć do potyczki a to raczej im nie na rękę na tym terenie. Raczej woleli by zajmować się oceanem. Tak mnie się wydaje.
Tak mi się przypomniało w kontekście Anglosasów...
Jacek Kaczmarski „Jałta”
Jak nowa rezydencja carów,
Służba swe obowiązki zna,
Precz wysiedlono stąd Tatarów
Gdzie na świat wyrok zapaść ma.
Okna już widzą, słyszą ściany
Jak kaszle nad cygarem Lew,
Jak skrzypi wózek popychany
Z kalekim Demokratą w tle.
Lecz nikt nie widzi i nie słyszy,
Co robi Góral w krymską noc,
Gdy gestem wiernych towarzyszy