Hejka
Pieczolowicie przechowuje stary kompas w skorzanym etui. Moja matula podlotkiem bedac uzywala go podczas zabawy w harcerstwo. Ale z mapami okolicy to juz u mnie krucho.
Za to morda usmiala mi sie serdecznie, gdy podczas ogarniania kartonu z ksiazkami po przeprowadzce odbytej pare lat temu, znalazlem stary atlas samochodowy
SilesiaSurvival pisze: ↑wt 04 sty 2022, 05:53
Doświadczenia ukraińskie pokazały, Amerykanie szybciutko wyłączyli system GPS na jej terytorium
E... Serio-serio? Jakim cudem mozna wylaczyc dzialanie systemu GPS selektywnie na jakims terenie?
Satelity sa jedynie nadajnikami. Co wiecej - nie sa geostacjonarne (dlatego kazdy satelita transmituje tak zwany "almanach" - blok informacji o polozeniu satelitow w danej chwili). Lokalizacje wylicza odbiornik na podstawie sygnalow od minimum 4 satelitow. Co wiecej - nie mozna zakladac, ze wszystkie 4 satelity znajduja sie nad terytorium danego kraju. Smiem twierdzic, ze z satelity przelatujacego nad Niemcami, w tym samym czasie moga korzystac odbiorniki znajdujace sie na Bialorusi, w Polsce, w Niemczech, we Francji...
Zeby wylaczyc system na jakims terenie, trzeba by miec wszyta funcje w odbiornik. Cos w stylu policz polozenie, jesli wyszlo ci, ze jestes na zakazanym obszarze - nie podawaj wyniku. Ale to musialoby byc zaszyte w krzemie chipa obslugujacego dekodowanie, bo inaczej daloby sie obejsc programowo. Polecenia do chipow moznaby zapewne wysylac "z nieba" jednokierunkowo i bez potwierdzenia odbioru. Ale smiem twierdzic, ze rozni producenci chipow maja wlasne rozwiazania. Chyba, ze amerykanska licencja mowi, ze do implementacji w krzemie funkcji kalkulacji polozenia nalezy uzyc calego IP-Block'u dostarczonego przez amerykanow i jakiekolwiek przerobki sa zakazane. Wtedy faktycznie moznaby rozkazywac chipom tak, jak to opisalem wyzej.
Mysle, ze zablokowanie dzialania systemu GPS na poziomie satelitow (bez angazowania odbiornikow) nie jest mozliwe.
Inna rzecz, ze wiele urzadzen popularnie zwanych "GPSami" (wlaczajac telefony) obsluguje rowniez inne systemy geopozycjonowania (Glonass / Beidou), wiec GPS troche stracil monopol i mozna sie bez niego odnalesc na powierzchni Niebieskiej Kulki.
Wiesz moze jak technicznie Hamurikany wylaczyly GPSa nad BIalorusia? Bardzo chetnie sie dowiem.
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.