Rapttus pisze: ↑śr 19 sty 2022, 21:24
Zamiast puszczać ciepło w komin może warto rozważyć piec akumulacyjny czy to kaflowy czy to rakietowy czy Kuźniecowa.
Całe ciepło do 100 kilku stopni odzyskamy po przez wydłużenie spalania i podniesienie temperatury spalin.
Piec akumulacyjny elektryczny? Wybacz prosze, ale jakos nie widze w rozwiazaniach elektrycznych ani uzasadnienia ekonomicznego, ani przydatnosci do celow prepperskich. Wiesz... Moi sasiedzi zabudowali sobie pion kominowy o kupili elektryczne grzalki / dmuchawki (Cos w typie starych "Farelek"). A potem, gdy mielismy tu 3 dni bez zasilania, przymarzali we wlasnym domu. Takowoz rozwiazaniom elektrycznym lub wymagajacym do pracy elektrycznosci mowie twarde nie.
To mowisz, ze w przypadku pieca kaflowego ciepelko nie idzie w komin?
Idzie, idzie. Spaliny swoja temperature musza miec zeby konwekcja raczyla napedzic ciag kominowy. No chyba, ze zakladamy wymuszony przeplyw kominowy. Ale w takim wypadku wracamy do problemu elektryki.
Moim zdaniem piecyk kaflowy ma swoje plusy i minusy. Plusem moze byc akumulowanie ciepla i mozliwosc opalania weglem. Minusem jest to, ze cieplo to nie jest darmowe - taki piec po prostu wolniej sie rozgrzewa - bo poczatkowo akumuluje cieplo. Wiec nie zyskujesz nic, a jedynie przesuwasz w czasie dostepnosc ciepla - dostajesz je pozniej po rozpaleniu i dluzej po wygaszeniu. Czy dostaniesz wiecej ciepla z tej samej masy / kalorycznosci paliwa co w przypadku innego piecyka? Trudno mi zgadywac. U mnie przy salonie o powierzchni 22m2 na piec kaflowy szkoda miejsca. Malutka koza spala minimalne ilosci drewna, a przy tym jest goraca w 5 minut po rozpaleniu ognia. Do tego ma szybe w drzwiczkach, wiec daje mily efekt optyczny.
Inna rzecz, ze nawet chcac postawic piec kaflowy - mialbym spore problemy ze znalezieniem dobrego zduna. Kolejny ginacy zawod
Piec rakietowy.
Mowisz, ze takie piece nie oddaja ciepla w komin? Mysle, ze moga tego ciepla oddawac calkiem sporo, gdyz pracuja na konkretnych przeplywach powietrza. Przydlawienie przeplywu wylacza rakietowosc piecyka, prawda? A wieksza ilosc powietrza idacego w komin uznacza spore utraty energii nawet wtedy, gdy powietrze to jest nieco chlodniejsze niz w przypadku innego piecyka (chociaz mam naprawde spore watpliwosci czy rakietowki oddaja na komin spaliny chlodniejsze niz przypadku innych piecykow).
Piec systemu Kuzniecowa.
Zdecydowanie fajna rzecz. Tylko rowniez zajmuje sporo miejsca. Ale to chyba jedyny argument na nie.
Wracajac do kozy: w mojej sytuacji staralem sie uzyskac optymalne rozwiazanie z wykorzystaniem powszechnie dostepnych zasobow. U mnie oddawanie ciepla w komin nie jest tak zle, jak myslisz. Moze wyjasnie jeszcze raz: Pion kominowy mojego domu to ceramiczny Shiedel o srednicy 20cm. Wlot do tego komina (zredukowany na ceramice do 16 cm) znajduje sie w salonie na wysokosci 210cm (dolna krawedz otworu) nad podloga. Koza ma wylot komina na wysokosci 65cm. Rura kominowa od piecyka nie jest prosta. Zostala celowo wydluzona przez jej zalamanie. W sumie mam tam troche ponad 2 metry cienkosciennej czernionej rury stalowej. Rura ta pracuje jak dodatkowy radiator ciepla. Bywa, ze przy piecu rurka ma 180C, a na gorze, przy wlocie w pion kominowy - juz tylko 70C. Oznacza to oddanie calkiem konkretnej ilosci ciepla ze spalin do pomieszczenia. Smiem twierdzic, ze dobry piec kaflowy oddaje na komin spaliny w podobnej temperaturze. Mamy wiec porownywalna sprawnosc przy znacznie wiekszej dynamice na korzysc malej kozy. Nawiasem mowiac - ta koze pare kilo wazy. Tak ze 160 albo cos kolo tego. I jest to pare kilo calkiem konkretnej stali (obudowa zewnetrzna) i zeliwa (scianki paleniska i ruszt). To tez ma zdolnosc akumulowania niewielkiej ilosci ciepla w swojej masie.
A! Ta moja koza moze byc opalana drewnem, ale tez i (podobnie jak piec kaflowy) weglem. A nawet groszkiem, brykietem torfowym, a w ostatecznosci weglem drzewnym podkradzionym z grilla

To jest taki piecyk:
https://www.castorama.pl/piec-kominkowy ... 72369.html
A tak w temacie piecykow - zupelnym przypadkiem znalazlem taki material
https://www.youtube.com/watch?v=xj9suMvPpXc
Musze przyznac, ze obejrzalem go z duza przyjemnoscia. Ciekawie podawana informacja. Czesc rzeczy, ktore sa mowione w tym filmiku, pokrywa sie z informacjami, ktore @1411 podawal jako informacje zebrane od ludzi starszych.
Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.