Filtr survivalowy, terenowy.

O wodzie od wydobycia po magazynowanie
ODPOWIEDZ
Glock17

sob 09 maja 2026, 21:22

ObrazekKiedyś już pisałem, że tego typu bzdury powinny być wykreślone z literatury. Podobne herezje niestety pojawiają się na kanałach survivalowych. Jeden już mnie zbanował, kiedy obalałem tezę ze słupkami działowymi wskazującymi północ raz na ruski rok. Kolejny film będzie o prowizorycznym filtrze wody, który z filtrowaniem ma tyle wspólnego co ja z baletem. 🤦‍♂️ #bzdury #literatura #herezje #kanały #film #filtr #woda #balet #survival #bushcraft. Co daje taki filtr warstwowy z niedopalonym drewnem lub węglem drzewnym? Oprócz tego, że dodajecie sobie do wody dodatkowy syf i możecie uzyskać zasadowe pH wody przez popiół, to nic. Bo węgiel drzewny to nie węgiel aktywny. Zdecydowanie wolę filtrację przez tkaninę, a później gotowanie. Lub korzystanie z filtrów survivalowych. 🧐 #filtracja #woda #węgiel #survival
Właśnie zbieram się do filmu na ten temat.
Fotka z książki pokazuje lepszą alternatywę, filtrowania w celu pozbycia się ciał obcych z wody. Wodę zawsze gotujemy. Zatem jaki ma sens budowanie filtra, palenie ognia, żeby uzyskać pseudo węgliel który nie robi roboty? Nie absorbując zanieczyszczeń chemicznych. Jeśli lubisz wytapiać czas i marnować energię, to jest, to zajebisty sposób.
BoldFold
Kontakt:

ndz 10 maja 2026, 12:52

Każdy węgiel aktywny jest węglem drzewnym (choć z węgla kamiennego też podobno da się go wyprodukować) ale węgiel drzewny nie jest węglem aktywnym. Taka prawda. Podobnie busola vs kompas; każda busola jest kompasem, ale żaden kompas nie jest busolą.

A treści publikowane w internecie każdy musi sobie weryfikować na własną rękę. Temat jest zresztą szerszy, bo wyszukiwarki, a raczej ich algorytmy zamykają odbiorcę (każdego odbiorcę) w swoistej bańce jego charakteru, poglądów i historii jego wyszukiwań. Swoje ograniczenia dla wyszukiwarek dorzuca UE - DSA, DMA i RODO.

Technicznie tak to się dzieje za "wikipedią; Bańka filtracyjna (ang. filter bubble) to stan izolacji intelektualnej, w którym algorytmy wyszukiwarek i mediów społecznościowych personalizują wyniki, serwując nam treści zgodne z naszymi wcześniejszymi preferencjami, lokalizacją czy historią wyszukiwania"

"Personalizują" czytaj; odrzucają treści które algorytmy uznają za niezgodne z wcześniejszymi preferencjami wyboru. Osobiście uważam że jest to największe zagrożenie dla wolności wyboru i dostępu do treści.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

pn 11 maja 2026, 07:22

Cześć!
BoldFold pisze: ndz 10 maja 2026, 12:52 (…)Podobnie busola vs kompas; każda busola jest kompasem, ale żaden kompas nie jest busolą.
Co do busoli :) jak coś ma obrotowy limbus z podziałką. Nie jest busolą :) a rozbudowanym kompasem. Do busoli potrzebna jest jeszcze muszka i szczerbina.

BoldFold pisze: ndz 10 maja 2026, 12:52 A treści publikowane w internecie każdy musi sobie weryfikować na własną rękę. Temat jest zresztą szerszy, bo wyszukiwarki, a raczej ich algorytmy zamykają odbiorcę (każdego odbiorcę) w swoistej bańce jego charakteru, poglądów i historii jego wyszukiwań. Swoje ograniczenia dla wyszukiwarek dorzuca UE - DSA, DMA i RODO.

Ogólnie widzę coraz większy regres treści na necie….. Ostatnio nawet pewien youtuber survivalowy chce wyważyć otwarte drzwi pisząc podręcznik do terenoznawstwa…… Gdzie osłaniacie uważam że wystarczy dobra reedycja podręcznik wojskowych z lat 50 i 60! Bo to są najlepsze podręczniki do tego! Wiem bo sam posiadam :) z każdej dekady.

A co do filtracji wody za pomocą omawianego filtra z wykonanego z butelki lub warstw filtrujących na trójnogu…..Każdy z Nas kiedyś na swej drodze zrobił taki filtr żeby sprawdzić działanie. Sam nie jestem wyjątkiem w tym względzie. Ale zgodzę się co do jednego, że taki „filtr” może bardziej zabrudzić wodę niż ja oczyścić. A poleganie tylko na jednej metodzie, może być ryzykowne w terenie (ryzyko zatrucia). Dlatego filtr turystyczny i przegotowanie wody osobiście często stosuje w terenie.

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

PP1442

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda”