![Obrazek]()
Kiedyś już pisałem, że tego typu bzdury powinny być wykreślone z literatury. Podobne herezje niestety pojawiają się na kanałach survivalowych. Jeden już mnie zbanował, kiedy obalałem tezę ze słupkami działowymi wskazującymi północ raz na ruski rok. Kolejny film będzie o prowizorycznym filtrze wody, który z filtrowaniem ma tyle wspólnego co ja z baletem.

#bzdury #literatura #herezje #kanały #film #filtr #woda #balet #survival #bushcraft. Co daje taki filtr warstwowy z niedopalonym drewnem lub węglem drzewnym? Oprócz tego, że dodajecie sobie do wody dodatkowy syf i możecie uzyskać zasadowe pH wody przez popiół, to nic. Bo węgiel drzewny to nie węgiel aktywny. Zdecydowanie wolę filtrację przez tkaninę, a później gotowanie. Lub korzystanie z filtrów survivalowych.

#filtracja #woda #węgiel #survival
Właśnie zbieram się do filmu na ten temat.
Fotka z książki pokazuje lepszą alternatywę, filtrowania w celu pozbycia się ciał obcych z wody. Wodę zawsze gotujemy. Zatem jaki ma sens budowanie filtra, palenie ognia, żeby uzyskać pseudo węgliel który nie robi roboty? Nie absorbując zanieczyszczeń chemicznych. Jeśli lubisz wytapiać czas i marnować energię, to jest, to zajebisty sposób.