|Książka| „Wolność i spluwa, podróż przez uzbrojoną Amerykę” Dan Baun , wyd Czarne 2018.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
„Wolność i spluwa, podróż przez uzbrojoną Amerykę” Dan Baun , wyd Czarne 2018.
Czym jest broń w rękach Amerykanów? Czy broń jest przypisana tylko dla prawej strony amerykańskiego społeczeństwa? W dobie masakr z użyciem broni w stanach, dostęp do broni jest często podejmowanym tematem w amerykańskiej infosferze.
Książka opisuje w sposób jak najbardziej obiektywny podróż przez Amerykańskie Stany, podróż przez meandry amerykańskich praw stanowych. Gdzie prawo do posiadania w jednym stanie jest bardziej liberalne w tej kwestii, w innym nie.
Autor opisuje również różnych bohaterów tej podróży, od kolekcjonerów broni maszynowej po ludzi których kupili broń strikte do samoobrony. Warto przeczytać wywiad z dealerem narkotyków, który musiał obronić się przed swoim wspólnikiem, który dokonał ataku na bohatera wywiadu pod wpływem narkotyków.
Na koniec mała dygresja na temat „mitu wolności do broni w USA” , dostęp jest wolny ale w kilku stanach takich jak Newada czy Teksas. Ale gdy czytam, jak na przykład wygląda procedura zakupu tłumika do broni w stanach, gdy to porównam do naszego polskiego prawa, pewnie nie jeden Amerykanin będzie nam zazdrości. Ponieważ był okres że tłumik do broni w popularnym kalibrze 5.56 czy 7.62 można było kupić w sieci sklepów sportowych! Jedynym wymaganiem było posiadanie odpowiednich środków finansowych. W stanach proces ten nie jest taki prosty, co opisuje autor książki.
Jeżeli interesujesz się bronią, oj tak! Książka jak najbardziej rekomendowana dla Ciebie!
~Bart
Czym jest broń w rękach Amerykanów? Czy broń jest przypisana tylko dla prawej strony amerykańskiego społeczeństwa? W dobie masakr z użyciem broni w stanach, dostęp do broni jest często podejmowanym tematem w amerykańskiej infosferze.
Książka opisuje w sposób jak najbardziej obiektywny podróż przez Amerykańskie Stany, podróż przez meandry amerykańskich praw stanowych. Gdzie prawo do posiadania w jednym stanie jest bardziej liberalne w tej kwestii, w innym nie.
Autor opisuje również różnych bohaterów tej podróży, od kolekcjonerów broni maszynowej po ludzi których kupili broń strikte do samoobrony. Warto przeczytać wywiad z dealerem narkotyków, który musiał obronić się przed swoim wspólnikiem, który dokonał ataku na bohatera wywiadu pod wpływem narkotyków.
Na koniec mała dygresja na temat „mitu wolności do broni w USA” , dostęp jest wolny ale w kilku stanach takich jak Newada czy Teksas. Ale gdy czytam, jak na przykład wygląda procedura zakupu tłumika do broni w stanach, gdy to porównam do naszego polskiego prawa, pewnie nie jeden Amerykanin będzie nam zazdrości. Ponieważ był okres że tłumik do broni w popularnym kalibrze 5.56 czy 7.62 można było kupić w sieci sklepów sportowych! Jedynym wymaganiem było posiadanie odpowiednich środków finansowych. W stanach proces ten nie jest taki prosty, co opisuje autor książki.
Jeżeli interesujesz się bronią, oj tak! Książka jak najbardziej rekomendowana dla Ciebie!
~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt 16 sty 2026, 12:26 przez SilesiaSurvival, łącznie zmieniany 1 raz.
„psy szczekają, forum działa dalej”
PP1442
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
PP1442
-
BoldFold
- Kontakt:
Żaden obywatel USA nam nie będzie zazdrościł, tam po prostu jest inaczej to poukładane, nie tylko w bardziej prosty sposób;
zezwolenie jest potrzebne na noszenie "broni ukrytej"
noszenie broni "na wierzchu" nie jest objęte żadnymi restrykcjami
kupujesz broń na dowód i masz i nosisz
zabijesz włamywacza w domu lub na obejściu (w zależności od stanu) i wołasz coronera do zrobienia porządku. Tyle w temacie. To włamywacz/napastnik o ile przeżyje będzie sądzony. Problemy dla właściciela posesji mogą się zacząć w momencie w którym "zmienił on magazynek na nowy pełny" Prawo, a raczej jego interpretacja mówi w sposób następujący "masz czas zmienić magazynek, masz też czas by pomyśleć" Co w oczywisty sposób tłumaczyłoby tak spore magazynki do popularnych 9tek.
kupujesz broń maszynową
kupujesz karabiny maszynowe, nawet są zawody i strzelanki organizowane, inna sprawa to cena za amunicję takich strzelanek
o szafach nikt nie słyszał
nie ma egzaminu a tylko szkolenia są na noszenie broni "ukrytej"
Tłumiki są objęte faktycznie większymi obostrzeniami. I ja to rozumiem.
A teraz ciekawostka zakup zamka AR który jest numerowany to na to potrzebuję prawa jazdy, ale już lufa nie więc mogę mieć broń ARa w tym przypadku bez wiedzy urzędników federalnych bądź stanowych jaki mam kaliber
Nawet w stanach gdzie są restrykcyjne przepisy np Hawaje, California przepisy są mniej ostre niż w Polsce, nie ma np kpl badań lekarskich. Bada się tylko niekaralność na podst prawa federalnego i tyle. Nikt nie lata z fa-mi na policję. I z książeczką po zakup amunicji.
link do ciekawego opracowania;
https://marekczuma.pl/2018/07/03/bron-p ... ywatelowi/
zezwolenie jest potrzebne na noszenie "broni ukrytej"
zabijesz włamywacza w domu lub na obejściu (w zależności od stanu) i wołasz coronera do zrobienia porządku. Tyle w temacie. To włamywacz/napastnik o ile przeżyje będzie sądzony. Problemy dla właściciela posesji mogą się zacząć w momencie w którym "zmienił on magazynek na nowy pełny" Prawo, a raczej jego interpretacja mówi w sposób następujący "masz czas zmienić magazynek, masz też czas by pomyśleć" Co w oczywisty sposób tłumaczyłoby tak spore magazynki do popularnych 9tek.
kupujesz broń maszynową
kupujesz karabiny maszynowe, nawet są zawody i strzelanki organizowane, inna sprawa to cena za amunicję takich strzelanek
Tłumiki są objęte faktycznie większymi obostrzeniami. I ja to rozumiem.
A teraz ciekawostka zakup zamka AR który jest numerowany to na to potrzebuję prawa jazdy, ale już lufa nie więc mogę mieć broń ARa w tym przypadku bez wiedzy urzędników federalnych bądź stanowych jaki mam kaliber
Nawet w stanach gdzie są restrykcyjne przepisy np Hawaje, California przepisy są mniej ostre niż w Polsce, nie ma np kpl badań lekarskich. Bada się tylko niekaralność na podst prawa federalnego i tyle. Nikt nie lata z fa-mi na policję. I z książeczką po zakup amunicji.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć!
Dostępu do tłumików. A California z banem na magazynki powyżej 30 naboi tym bardziej. Inaczej jest poukładane , bo u nas nie ma prawa precedensu, a tam jest. I zdecydowanie różne są podejścia do praw obywatelskich.
Tutaj jest mylenie z prawem dostępu do broni, a prawem do obrony
Domniemywam że i w USA regulują to dwie osobne ustawy, tak jak w Polsce.
Tylko go wytłumia.
Ja nie latam z fakturami na policję
Wysyłam i czekam na zwrot
z dokonanymi wpisami.
~Bart
ZazdroszcząBoldFold pisze: pt 16 sty 2026, 10:35 Żaden obywatel USA nam nie będzie zazdrościł, tam po prostu jest inaczej to poukładane, nie tylko w bardziej prosty sposób;
BoldFold pisze: pt 16 sty 2026, 10:35 zezwolenie jest potrzebne na noszenie "broni ukrytej"
kupujesz broń maszynową
Tutaj jest mylenie z prawem dostępu do broni, a prawem do obrony
Ja nie, bo nie jest to nawet element który prowadzi pocisk, jak lufaBoldFold pisze: pt 16 sty 2026, 10:35 Tłumiki są objęte faktycznie większymi obostrzeniami. I ja to rozumiem.
Tak to prawda. Ale były zabiegi polityczne żeby zrobić centralne rejestry borniBoldFold pisze: pt 16 sty 2026, 10:35 A teraz ciekawostka zakup zamka AR który jest numerowany to na to potrzebuję prawa jazdy, ale już lufa nie więc mogę mieć broń ARa w tym przypadku bez wiedzy urzędników federalnych bądź stanowych jaki mam kaliber![]()
Ok to prawda. Ale w jednych stanach jest to bardzo liberalne prawo , w innych nie bardzo. A lobbyści antybroniowi cały czas ciężko pracują żeby utrudnić obywatelom obronę, tak jak i u nas.BoldFold pisze: pt 16 sty 2026, 10:35 Nawet w stanach gdzie są restrykcyjne przepisy np Hawaje, California przepisy są mniej ostre niż w Polsce, nie ma np kpl badań lekarskich. Bada się tylko niekaralność na podst prawa federalnego i tyle. Nikt nie lata z fa-mi na policję. I z książeczką po zakup amunicji.
Ja nie latam z fakturami na policję
~Bart
PP1442
PP1442
-
BoldFold
- Kontakt:
Masz rację, na 100 osób w USA przypada powyżej 120 sztuk broni palnej a w Polsce na 100 osób około 2,5 sztuki broni. Bardzo nam zazdroszczą
zazdroszczą jak cholera
Niestety tam się to poprawi, ale u nas się pogorszy dostęp do broni.
Lub jeszcze inaczej wolność odzyskamy dopiero wtedy jak z prawem jazdy lub dowodem osobistym będę mógł kupić broń.
Na marginesie mam wrażenie jakbym z Ramzanem pisał
Lub jeszcze inaczej wolność odzyskamy dopiero wtedy jak z prawem jazdy lub dowodem osobistym będę mógł kupić broń.
Na marginesie mam wrażenie jakbym z Ramzanem pisał
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
BoldFold pisze: sob 17 sty 2026, 08:24 Masz rację, na 100 osób w USA przypada powyżej 120 sztuk broni palnej a w Polsce na 100 osób około 2,5 sztuki broni. Bardzo nam zazdroszczązazdroszczą jak cholera
Niestety tam się to poprawi, ale u nas się pogorszy dostęp do broni.
Mielismy na swoim terenie 3 rozbiory , 2 wojny światowe, okupacje , „dekoracje ludową” oraz 7 różnych powstań
Tu się zgadzam.BoldFold pisze: sob 17 sty 2026, 08:24 Lub jeszcze inaczej wolność odzyskamy dopiero wtedy jak z prawem jazdy lub dowodem osobistym będę mógł kupić broń.
Czasem korzystam z słownika. Ale Ramzan do pisania postów nie jest mi potrzebny.
~Bart
PP1442
PP1442
- mar_kow
- Kontakt:
Gdyby ktoś chciał wersję elektroniczną książki to wyślę na e-mail...
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
-
BoldFold
- Kontakt:
Polecam, jest bardzo zajmująca i pouczająca, jeśli ktoś nie ma i nie czytał. Bardzo lubiłem czytać jego artykuły w the new yorker. Niestety Dan Baum nie żyje...
link;https://www.newyorker.com/contributors/dan-baum
Tam niestety jest abonament konieczny, ale nie jest drogo...
Można całą martyrologię ( czytaj usprawiedliwianie i uspokajanie własnej nieudolności) do naszej przeszłości dorobić, ale fakty są nieubłagane;
w USA na 100 osób mamy ponad 120 broni w Polsce na 100 osób ledwie 2,5. Chciałbym aby przestać się mazać i zasłaniać wojnami a wziąć się do roboty, aby zaczęto nas się bać tak jak husarii, czy Lisowczyków. Amen.
link;https://www.newyorker.com/contributors/dan-baum
Tam niestety jest abonament konieczny, ale nie jest drogo...
Można całą martyrologię ( czytaj usprawiedliwianie i uspokajanie własnej nieudolności) do naszej przeszłości dorobić, ale fakty są nieubłagane;
w USA na 100 osób mamy ponad 120 broni w Polsce na 100 osób ledwie 2,5. Chciałbym aby przestać się mazać i zasłaniać wojnami a wziąć się do roboty, aby zaczęto nas się bać tak jak husarii, czy Lisowczyków. Amen.
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć!
My ostatnią wojnę mieliśmy 81 lat temu ….. płacąc za nią 6.5 mln strat ludzkich.
~Bart
Wybacz ale się nie zgodzę. Bo każda wojna powodowała , rozbrojenie już rozbrojonego społeczeństwa. Po okresie wojennym , bardziej niż szukanie spluwy, ludzi interesowała proza życia dnia codziennego……I nie okłamujmy się, jednak jak prowadziło się wojnę 170 lat temu, to był wystarczający czas na dozbrojenie społeczeństwaBoldFold pisze: wt 20 sty 2026, 10:46 (…)
~Bart
PP1442
PP1442
-
BoldFold
- Kontakt:
Dobra, ale do brzegu bo na tej martyrologii "Chrystusa narodów" tylko się zapłaczemy i pozostaną nam tylko "wyprawy" na elektrycznej hulajnodze w rurkach na latte na mleku sojowym bo nic innego z powodu wojen nam nie pozostaje.
Pozostaje pytanie retoryczne co ma zmniejszenie populacji danego kraju versus dostęp do broni? Bo to jest zagwozdka, no ale połączyć można jak widać dowolne dane, nawet biegunowo zupełnie odmienne.
Co zaś do przepisów o zazdraszczaniu nam przez Amerykanów przepisów o dostępie do broni, to chcę napisać, bo mało kto o tym wie;
1e przepisy o ograniczaniu dostępu do broni były nakierowane do Afroamerykanów po zniesieniu niewolnictwa... Tak Panie i Panowie
2ie to... największe ograniczenia (we USA) w dostępie do broni są tam gdzie jest największe zagęszczenie ludności o innym kolorze skóry niż biały. Polecam sprawdzić, a potem pisać ze zrozumieniem.
Zresztą rasizm nie dotyczy tylko koloru skóry, u nas uważam rasizm też występuje, tylko on różnicuje nasz naród, Polaków na lepszych i gorszych i to niekoniecznie ze względów finansowych. I teraz kluczowe jest przypisanie sobie (nieświadomie często) schematu myślowego w typie jestem tam gdzie jestem, było tak i tak, więc kolej rzeczy działa tak i tak. Zwyczajnie szkoda mi czasu na takie samoograniczanie i zawężanie horyzontu myślowego. Nikomu jednak nie zabraniam myśleć w ten sposób.
Pozostaje pytanie retoryczne co ma zmniejszenie populacji danego kraju versus dostęp do broni? Bo to jest zagwozdka, no ale połączyć można jak widać dowolne dane, nawet biegunowo zupełnie odmienne.
Co zaś do przepisów o zazdraszczaniu nam przez Amerykanów przepisów o dostępie do broni, to chcę napisać, bo mało kto o tym wie;
1e przepisy o ograniczaniu dostępu do broni były nakierowane do Afroamerykanów po zniesieniu niewolnictwa... Tak Panie i Panowie
2ie to... największe ograniczenia (we USA) w dostępie do broni są tam gdzie jest największe zagęszczenie ludności o innym kolorze skóry niż biały. Polecam sprawdzić, a potem pisać ze zrozumieniem.
Zresztą rasizm nie dotyczy tylko koloru skóry, u nas uważam rasizm też występuje, tylko on różnicuje nasz naród, Polaków na lepszych i gorszych i to niekoniecznie ze względów finansowych. I teraz kluczowe jest przypisanie sobie (nieświadomie często) schematu myślowego w typie jestem tam gdzie jestem, było tak i tak, więc kolej rzeczy działa tak i tak. Zwyczajnie szkoda mi czasu na takie samoograniczanie i zawężanie horyzontu myślowego. Nikomu jednak nie zabraniam myśleć w ten sposób.
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć!
Bo broń w Europie masowo występuje w krajach bogatych niż biednych
Przeciętny Polak zamiast inwestować w broń (która jest droga) inwestował w prozę życia dnia codziennego
I tu nie chodzi o usprawiedliwianie postawy Chrystusa narodów.
Bo ma.
Czemu mnie to nie dziwi ?
Co do rasizmu , Polak w własnym kraju już ma powoli coraz mniej do powiedzenia.
Popatrz na naszego „ukochanego” sąsiada czy to z zachodu czy wschodu
Odnośnie dostępu do broni , gdzie u przeciętnego niemca jest chyba około 20 sztuk na 100 obywateli , a u ruska 7 lub 8 sztuk na 100 obywateli
. I popatrz jak jest aktualnie u Nas
w końcu dobijamy do 3 na 100
a kiedy wchodziła deregulacja odnośnie przyznawania pozwoleń startowaliśmy z poziomu 1.2 na 100. A władza w Polsce (obojętnie jaka) nie pozwala się obywatelom uzbroić
To już inna kwestia.
~Bart
To jest stwierdzenie faktuBoldFold pisze: czw 22 sty 2026, 17:22 Dobra, ale do brzegu bo na tej martyrologii "Chrystusa narodów" tylko się zapłaczemy i pozostaną nam tylko "wyprawy" na elektrycznej hulajnodze w rurkach na latte na mleku sojowym bo nic innego z powodu wojen nam nie pozostaje.
Słucham teorii.BoldFold pisze: czw 22 sty 2026, 17:22 Pozostaje pytanie retoryczne co ma
zmniejszenie populacji danego kraju versus dostęp do broni? Bo to jest zagwozdka, no ale połączyć można jak widać dowolne dane, nawet biegunowo zupełnie odmienne.
W Ameryce tak, co nie oznacza że amerykański dostęp do broni jest aż tak idealny ze wad nie maBoldFold pisze: czw 22 sty 2026, 17:22 Co zaś do przepisów o zazdraszczaniu nam przez Amerykanów przepisów o dostępie do broni, to chcę napisać, bo mało kto o tym wie;.
I w Polsce po okresie zaborów i tak zwanej II RP, mocno ograniczono dostęp do broni. Gdzie nawet w złym „ruskim caracie” przeciętny obywatel mógł sobie legalnie kupić broń krótka do obrony bez zbędnych ceregieli.BoldFold pisze: czw 22 sty 2026, 17:22 1e przepisy o ograniczaniu dostępu do broni były nakierowane do Afroamerykanów po zniesieniu niewolnictwa... Tak Panie i Panowie![]()
Czyli wszędzie tam, gdzie u władzy są „progresywne siły”BoldFold pisze: czw 22 sty 2026, 17:22 2ie to... największe ograniczenia (we USA) w dostępie do broni są tam gdzie jest największe zagęszczenie ludności o innym kolorze skóry niż biały. Polecam sprawdzić, a potem pisać ze zrozumieniem.
BoldFold pisze: czw 22 sty 2026, 17:22 Zresztą rasizm nie dotyczy tylko koloru skóry, u nas uważam rasizm też występuje, tylko on różnicuje nasz naród, Polaków na lepszych i gorszych i to niekoniecznie ze względów finansowych. I teraz kluczowe jest przypisanie sobie (nieświadomie często) schematu myślowego w typie jestem tam gdzie jestem, było tak i tak, więc kolej rzeczy działa tak i tak. Zwyczajnie szkoda mi czasu na takie samoograniczanie i zawężanie horyzontu myślowego. Nikomu jednak nie zabraniam myśleć w ten sposób.
Co do rasizmu , Polak w własnym kraju już ma powoli coraz mniej do powiedzenia.
Popatrz na naszego „ukochanego” sąsiada czy to z zachodu czy wschodu
~Bart
PP1442
PP1442