Howgh!
Wszedłem w posiadanie powyższej lektury.
Objętość: około 340 stron.
Format: 19,7x19,7cm (około)
Tematyka: Czarny proch i strzelectwo z broni czarnoprochowej.
Oprawa: Miękka.
Cena: 189 zł.
Moje spostrzeżenia:
Książka jest wydana "ładnie", ilustrowana (chociaż tutaj coś mi zalatuje korzystaniem z AI), można znaleźć w niej ciekawe informacje. Niestety posiada też istotne niedociągnięcia. Napisana jest dość dużą czcionką, ułatwia to wprawdzie czytanie ale jednocześnie nabija objętość - w domu przy kominku to nie przeszkadza a jest wręcz zaletą, ale jednak w podróży (bądź innej sytuacji wymagającej mobilności) przydałoby się coś bardziej podręcznego. Pomimo redakcji i edycji, w treści znajdują się niestety "omyłki pisarskie" oraz błędy merytoryczne (najbardziej mnie ukuło w oczy stwierdzenie, że rewolwer w kalibrze .36 ma kaliber W POLACH 0,375 cala). Wiele potencjalnie ciekawych tematów zostało uproszczone do minimum, wyraźnie widać co jest "konikiem" autora.
Czy polecam: Nie. Z książki uzyskałem ledwo kilka informacji, których dotychczas nie posiadałem (i które i tak wylecą zaraz z głowy - tempo spalania prochu "po powierzchni" oraz "w głąb" ziarna itd.), a cena jednak nie jest niska, gdzie np. w zakresie rewolwerów można nabyć e-book za 27 zł lub "analogową książkę" za 70zł.