Powerbank solarny polecacie jakiś?

Pozyskiwanie, otrzymywanie, systemy alternatywne, także energia cieplna
ODPOWIEDZ
Boszka
Kontakt:

wt 19 sie 2025, 14:05

Czy możecie polecić jakiegoś powerbanka solarnego? Przymierzam się do zakupu i nabywcy narzekają że zakupione bardzo wolno sie ładują, nie mają takiej pojemności jak deklaruje producent.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

wt 19 sie 2025, 22:57

Boszka pisze:
wt 19 sie 2025, 14:05
Czy możecie polecić jakiegoś powerbanka solarnego? Przymierzam się do zakupu i nabywcy narzekają że zakupione bardzo wolno sie ładują, nie mają takiej pojemności jak deklaruje producent.
Ogniwo słoneczne w takiej zabawce masz z reguły ciut większe jak w solarnej lampce ogrodowej.
Taka lampka ma z reguły jedną słabą diodę led...
Decathlon miał w ofercie niewielkie, rozkładane panele słoneczne.
To już coś może podładuje.
Nie pakuj się w śmieszne zabawki, nie warto.
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

czw 21 sie 2025, 08:53

Cześć

Witamy na forum !

Tak jak mówił kolega , chyba warto bardziej kupić panel solarny i osobny power bank. Ostatnio w sklepach na D jest sporo wyprzedaży. Może warto przejrzeć oferty ?

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
bushmot
Kontakt:

pt 22 sie 2025, 07:44

Witaj na forum!

Jeśli chodzi o powerbank solarny - to ta ładowarka solarna to jest jako podtrzymanie chyba a nie jako ładowanie... nie pchałbym się w to w żaden sposób.
Kiedyś tydzień czasu pod namiotem w 2 osoby, założenie - nie bierzemy prądu na polu, korzystamy z solarnych powerbanków i dodatkowo ładujemy je jak będziemy gdzieś jechać. W miarę normalne użycie telefonów komórkowych + trochę zdjęć nimi robione. Powiem tak - "solarność" w powerbankach nie pomogła za wiele....
Ale jeśli chcesz 2 w 1 - sprawdziłbym ofertę Action - maja tam panel z powerbankiem... tyle, że jak padnie powerbank to i z panelu nie skorzystasz, wiec ja jestem fanem kupowania tego oddzielnie...
zapraszam na bushmot.blogspot.com
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

pt 22 sie 2025, 14:29

https://www.youtube.com/watch?v=XQjCAhQmgYI

oczywiście współpraca/lokowanie produktu ale mi nie o to.... Od 8:50 jest obrazkowo przedstawione jak najlepiej wykorzystywać solarę. Robię tak od kilku lat, solar jakiś taki nie za mocny, powerbank 20 000 i jakoś daje radę. Testowałem na wyjazdach max 4-5 dni.
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
Boszka
Kontakt:

czw 28 sie 2025, 12:53

bushmot pisze:
pt 22 sie 2025, 07:44
Witaj na forum!

Jeśli chodzi o powerbank solarny - to ta ładowarka solarna to jest jako podtrzymanie chyba a nie jako ładowanie... nie pchałbym się w to w żaden sposób.
Kiedyś tydzień czasu pod namiotem w 2 osoby, założenie - nie bierzemy prądu na polu, korzystamy z solarnych powerbanków i dodatkowo ładujemy je jak będziemy gdzieś jechać. W miarę normalne użycie telefonów komórkowych + trochę zdjęć nimi robione. Powiem tak - "solarność" w powerbankach nie pomogła za wiele....
Ale jeśli chcesz 2 w 1 - sprawdziłbym ofertę Action - maja tam panel z powerbankiem... tyle, że jak padnie powerbank to i z panelu nie skorzystasz, wiec ja jestem fanem kupowania tego oddzielnie...
dzięki za polecenie
Boszka
Kontakt:

czw 04 wrz 2025, 15:20

Oczywiście myślałam raczej o sytuacjach awaryjnych. Dzięki za polecajke
BoldFold
Kontakt:

czw 04 wrz 2025, 15:45

Boszka pisze:
czw 04 wrz 2025, 15:20
Oczywiście myślałam raczej o sytuacjach awaryjnych. Dzięki za polecajke

Zasada jest prosta im większa pojemność tym lepszy, ja używam 20000mAh, sprawdź weź do ręki, fakt jest taki, że producenci zawyżają pojemności. Nie kupuj zestawu solar wbudowany na boku powerbanku to ściema. Powierzchnia ogniwa powinna być wielkości 1m, taka jest optymalna jak twierdzą specjaliści.

No ale to nie wszystko, jeśli masz auto i nim się poruszasz, masz też prąd. Nie tylko prąd stały, ale przy przetworniku ze stałego na 230 możesz z auta zrobić małą elektrownię, np ja mam przetwornicę 2kW.

Reasumując do "torebki" 20000mAh, dalej elektrownia z auta (jeśli masz) dalej fotowoltaika off/ongrid+ magazyn energii, no i na koniec agregat prądotwórczy, tyle...

No i oszczędnie ładujemy powerbank w robocie ;)
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
bushmot
Kontakt:

sob 06 wrz 2025, 09:56

Jedyne co bym dodał do powyższego to - oprócz dużego powerbanka kup drugi, może być mniejszy. Dlaczego? Bo jeśli będziesz musiał coś podładować (telefon, latarkę - cokolwiek) z powerbanka - "ucieknie" Ci słońce - a tego już szkoda... Więc duży powerbank jako zapas energii i drugi, na czas kiedy z pierwszego będziesz ładował sprzęt. Wtedy wykorzystasz słoneczny dzień i panel na 100%.
zapraszam na bushmot.blogspot.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Energia i zasilanie”