Zabłocka solanka

Wiedza pokoleń związana z ziołami bądź technikami dawnymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

wt 01 kwie 2025, 16:16

Solanka wydobywana w Dębowcu, w Kopalni i Warzelni Solanek dr Zabłocka sp. z o. o. to produkt uzdrowiskowy. Można nabyć go w aptekach, ziołolekach lub w sieci. Sprawdza się doskonale do parówek lub nebulizatorów (w przypadku małych dzieci). 100% naturalny produkt, bez dodatków.
Solanka zawiera powyżej 100mg jodu na litr, powyżej 120mg bromu na litr, powyżej 400mg magnezu na litr, powyżej 800mg wapnia na litr, oraz takie pierwiastki jak potas, selen, żelazo, krzemiany, wodorowęglanu i (jak podaje etykieta) wiele innych mikroelementów. Stężenie soli jest na poziomie 3%.
Solanka posiada właściwości antybakteryjne, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. Osobiście stosuję ją w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, najczęściej przy katarze, choć sprawdziła się także przy problemach z gardłem. Wedle opisu - gardło, krtań, oskrzela, płuca, w chorobach takich jak: angina, przeziębienia, zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli i płuc, grzybica, astma, alergiczne schorzenia nosa i zatok.
Ceny nie podań z głowy, dawno nie uzupełniałem zapasów.
Polecam każdemu z wyżej wymienionymi problemami. Może stać latami i przydać się w kryzysie.

IMG20250401160109.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
West_End
Kontakt:

śr 02 kwie 2025, 17:15

3 butelki 50 zeta na ale drogo. Nie psuje się
Nieznajoma
Kontakt:

śr 23 kwie 2025, 14:01

Solanka to roztwór wody i soli, który od wieków znajduje zastosowanie w konserwowaniu i przygotowywaniu żywności – zwłaszcza mięsa i serów. Dzięki swoim właściwościom higroskopijnym i antybakteryjnym, solanka nie tylko wydłuża trwałość produktów, ale także wpływa na ich smak i strukturę.
W przypadku serów twarogowych solanka pełni kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim poprawia ich smak – sól przenika do wnętrza sera, nadając mu wyrazistszy charakter. Dodatkowo, proces moczenia w solance przed wędzeniem pozwala na lepsze przygotowanie powierzchni sera do przyjęcia dymu, co przekłada się na bardziej intensywny aromat i równomierne uwędzenie.

Ja osobiście używam solanki do moczenia serów twarogowych na 12 godzin przed ich wędzeniem. To wystarczający czas, by sól zdążyła dobrze wniknąć w strukturę sera, a jednocześnie nie przesuszyć go czy nadmiernie nie zasolić. Dzięki temu sery po wędzeniu mają głęboki smak i piękną, złocistą skórkę.
BoldFold
Kontakt:

czw 24 kwie 2025, 17:35

Z ciekawostek dodam, że np dość niedoceniana perła uzdrowisk Szczawnica ma kilka źródeł "darmowych" bo w pijalni to 1l=23,5 zeta :!: :!: Nie wiem skąd ta cena :shock:

A miejscowi twierdzą zaś że na źródle darmowym Pitoniakówka wychodzą zajedwabiste naleśniki. Niestety nie miałem okazji jeszcze spróbować.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Medycyna naturalna”