Sposób na nachodźce

Własne i merytoryczne artykuły uczestników forum
BoldFold
Kontakt:

śr 12 cze 2024, 13:51

A tak mnie natchnęło na "obronę konieczną" po przeczytaniu postów powyżej i zmiany w nim ostatnie a mianowicie w par25 KK

Art. 25. Kodeksu Karnego

Obrona konieczna
Par1.
Nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem.
Par2.
W razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
Par2a.
Nie podlega karze, kto przekracza granice obrony koniecznej, odpierając zamach polegający na wdarciu się do mieszkania, lokalu, domu albo na przylegający do nich ogrodzony teren lub odpierając zamach poprzedzony wdarciem się do tych miejsc, chyba że przekroczenie granic obrony koniecznej było rażące.
Par3.
Nie podlega karze, kto przekracza granice obrony koniecznej pod wpływem strachu lub wzburzenia usprawiedliwionych okolicznościami zamachu.

Czyli "bezprawny, bezpodstawny zamach" na "jakiekolwiek dobro chronione prawem"

Skąd bowiem niby masz wiedzieć, czy rabuś zginął tylko z Twoją obrączka, a nie zabrał przedtem tego miliona z sejfu?

Jest znacznie lepiej niż było i zabicie napastnika w domu nie powinno być problemem w sądzie. Oczywiście zawsze jest kontekst społeczny, kulturowy, pozycjonowanie stron konfliktu i ilość kasy która przekłada się na liczbę adwokatów. Niemniej prawo JEST po stronie zaatakowanego/potencjalnej ofiary a nie bandziora. Gorzej z odparciem bezpośredniego i bezprawnego ataku na ulicy/polu/parku/itd, ale tu słynny przykład właściciela kantoru który strzelał na ulicy do uciekinierów i nie został pociągnięty do odpowiedzialności. Czyli jego strzały nie były Par 2 art25 rażącym przekroczeniem obrony koniecznej. Nasuwa się pytanie co by było, gdyby któryś z rabusi zginął... Choć była sprawa po obronie nożem napastnik zmarł na ulicy?

Tu dodatkowy przykład; jeżeli mamy "szanowanego obywatela" który nie ma nawet 1 mandatu czy pkt karnego a zaatakuje go bandzior z kartoteką no sprawa jest oczywista. Tak że pilnujcie się Panie i Panowie, bo to zawsze procentuje. Jaki będzie wpływ miał art25KK na przyszłe rozboje uchodźców tu czas pokaże.

Do opracowania "stan wyższej konieczności" bo on właśnie dotyczy spraw na zewnątrz i dobra/ludzi z otoczenia, ale to później... dopiszem... bo mogę i chcę
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Bura3

czw 13 cze 2024, 12:18

Lubię czytać takie bajeczki. Zwłaszcza te jak to u nas się uchodźcy boją.
Ludzie. Byliście w grupie koło grudziądza? Z Cyganami sobie nie możemy dać rady.
W Anglii nie ma kiboli?
We Francji nie ma białych zadymiarzy?
W Niemczech już wszyscy wstydzą się przeszłości i nie ma ani jednego skina?
No chyba nie.

Tam jest po prostu kasa, tam już mają swoje społeczności, całe osiedla. Wali ich siedzenie w Polsce która dodatkowo czuje presję na pokazanie że potrafi być szczelna granicą Schengen.
Dlatego tam mamy więcej doniesień o coraz zużywalszych zbrodniach.

Przez płot skaczą bardzo różni ludzie. Byłem tam, łapałem. Szczerze wątpię że przejęli by się smalcem. Zwłaszcza że było tam sporo nie-muzułmanów.

Nie mam specjalnej sympatii do "turystów" nie wstydzę się bycia Polakiem. Ale takie super tematy najbardziej pokazują jak łatwo jest podkręcić Polaka bajkami odwołującymi się do naszych stereotypowych cech.
Koleżanka mi mówiła, słyszałem że, wszyscy mówią że, przecież każdy wie....
Źródła lepsze niż wikileaks :-D
I jest fajnie. Problemu nie ma. Spuści się łomot i będzie ok.

Przestępczość będzie rosła. Trzeba być silnym, czujnym, zniechęcać napastnika. Mieć dobre nawyki, mieć dobre relacje z dziećmi, żeby córka nie wstydziła się za nas jak ja będziemy odbierali z domówki. Lepiej tak niż ma wracać sama.

Przestępczość będzie rosła bo wojna za jedną granica i kryzys na drugiej nie są finansowane z powietrza. Reklamówki w sklepach urosły - kiedyś pakowałem w taka 50 zł teraz potrafią czasem zmieścić i 200zl jak mnie najdzie na takie frykasy jak masło, kawa i czerwone mięso.
Napastnik może być każdym i jak najbardziej imigranci i mniejszości zawsze przodują w tym temacie.

I smalec oraz obornik nie pomogą...
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 13 cze 2024, 12:46

Nie pomogą, może pomogą, nie zawsze pomogą - jak zwał, tak zwał. Chodzi jedynie aby wiedzieć o różnych sposobach. Dobrego rozwiązania nie ma poza wymienioną przez Ciebie czujnością.
Obrazek
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 13 cze 2024, 16:23

Bura3 pisze:
czw 13 cze 2024, 12:18
Wali ich siedzenie w Polsce która dodatkowo czuje presję na pokazanie że potrafi być szczelna granicą Schengen.
Dlatego tam mamy więcej doniesień o coraz zużywalszych zbrodniach.

Przez płot skaczą bardzo różni ludzie. Byłem tam, łapałem. Szczerze wątpię że przejęli by się smalcem. Zwłaszcza że było tam sporo nie-muzułmanów.
Mówi się o zrównaniu zasiłków dla nachodźców w całej UE.
Czyli po prostu opłacimy im pieniądze na poziomie tego co dostają w Niemczech czy Francji żeby nie chciało im się tam przenosić więc tam robić gnoju.
Tylko robili go tutaj.
A stereotyp Polaka-świra który kocha się bić?
Chyba właśnie umiera, i też bym na niego za wiele nie liczył.
Choć z drugiej strony wyciągnięcie noża głośno mówiąc że ostrze jest wysmarowane świńskim smalcem nawet w nie muzułmaninie ciemniejszej karnacji może wywołać wrażenie że na świra trafił.
Pomoże to czy pogorszy?
Jak zawsze, "To zależy" od kontekstu konkretnej sytuacji.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 13 cze 2024, 21:01

A tymczasem podano że w zeszłym roku w Niemczech było ponad 9000 ataków przy użyciu noży.
Złośliwi twierdzą że to i tak mocno zaniżona liczba.
Saracen
Kontakt:

czw 13 cze 2024, 22:20

Po pierwsze mało gdzie już świnie hodują więc nie będzie czym rzucać. A gdyby sposób okazał się skuteczny to może by to pobudziło gospodarkę do wznowienia hodowli świń :)
Jak wszędzie, nawet i u mułzumanów są czarne owce. Miałem okazję pracować z kilkoma wyznawcami Allaha i musze powiedzieć że byli całkiem spoko. Grzeczni, pozytywnie nastawieni choć troszkę leniwi. Przyjechali do Polski zarobić a potem wrócić do siebie. Tak jak my u niemca zarabiamy a potem do domciu.
Chronią nas" stereotypy", niby tak ale jak imigrantów przyciśnie to i tak będą sie do nas pchać i obecna młodzież za bardzo temu nie zapobiegnie.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 13 cze 2024, 22:52

Saracen pisze:
czw 13 cze 2024, 22:20
Grzeczni, pozytywnie nastawieni choć troszkę leniwi. Przyjechali do Polski zarobić a potem wrócić do siebie. Tak jak my u niemca zarabiamy a potem do domciu.
Ci to nie problem. Na początku problemów na granicy z Białorusią był pomysł by złapanych odsyłać do krajów pochodzenia. Była np ponad stu osobowa grupa Irańczyków.
Po ustaleniu personaliów okazało się że tamtejszy rząd... ich nie chce.
Same ancymonki po ciężkich wyrokach, podejrzani o działalność terrorystyczną itd.
Grzeczni, pozytywni nastawieni idą w swoim kraju do Polskiej ambasady, załatwiają pozwolenia na przyjazd do pracy. Swoje porobią, wracają do siebie z pieniędzmi.
Nie sprawiają problemów.

Chodzące problemy to śmietanka z pontonów i próbująca forsować płot.
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

pt 14 cze 2024, 08:20

Właśnie przeczytałem o trzech szesnastolatkach, którzy w nomen omen Sosnowcu, pobili na śmierć piłkarza z Jastrzębia Zdroju. Był on także strażnikiem więziennym... Z miesiąc temu dwóch lub trzech w podobnym wieku, zrzuciło człowieka do Odry. Ze skutkiem śmiertelnym i to celowo. Coś przemoc nie zniknęła w młodym pokoleniu. W parze idzie najwyraźmiej styropian zamiast mózgu. Taki polany acetonem, z wyżartymi dziurami.
Obrazek
Bura3

pt 14 cze 2024, 09:41

Uchodźcy w TVP to sami bandyci, w TVN same kobiety i dzieci. Rzeczywistość jest dużo bardziej skomplikowana.
Nie zamierzam tego rozwijać bo nie ma to sensu. Każdy swój światopogląd na.

Praktyka: gdzie powstają skupiska imigrantów, osiedla ośrodki itp. Tam powstają grupy ludzi którzy nie mają perspektyw, nie przejmują się specjalnie czystą kartoteka itp. to źle. Bo to kilku-kilkunasto osobowe grupy czyli ciężki przeciwnik. Z drugiej strony wiadomo jak wyglądają i gdzie ich unikać.

Ekspertem nie jestem ale najrozsądniejszą strategia wydaje się unikanie, ucieczka i broń palna.
I nie popadanie w paranoję i rasizm. Żeby nie okazało się że będziemy wypatrywać Abdula a walnie nad Sasza albo Seba.
BoldFold
Kontakt:

pt 14 cze 2024, 11:52

Od "syndromu ofiary" poprzez bycie "pewnym siebie" aż do "agresora/agresorów" i na koniec rola "obserwatora" Każda z tych ról w behawiorystyce jest udokumentowana i można się sporo dowiedzieć. Szczególnie "syndrom ofiary" jest zbadany, tak więc można uniknąć prostych błędów, aby nie być właśnie wziętym za potencjalną ofiarę. Jak pisze w :Sztuce Walki" Sun Tzu; "najcenniejsza jest wygrana bez walki" I co podkreślił H. Sienkiewicz ustami Jana Zagłoby "i Herkules doopa, kiedy wrogów kupa" Czyli podsumowując należy za wszelką cenę "uniknąć bycia w złym miejscu o złym czasie w pojedynkę" Bo to nie był/jest/i nie będzie film sensacyjny.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Artykuły”