Zapas paliwa do agregatu
-
- Kontakt:
Mały off top, ale nurtuje mnie tu jedno. Za słusznie minionych czasów polecano dolewać 50ml denaturatu co kilka tankowań do baku -wiazal wodę która się skraplała i podlegał spalaniu. Tak prznajmniej kiedyś się robiło. Teraz mamy alkohol dolewany w standardzie (E10) i to ma obniżać wartość benzyny właśnie przez wiązanie wody?
A tankując E5, które będzie wodę mniej wiązało -to co się z tą niezwiązaną woda stanie? Czy tankowanie E10 zwiększa ilość wody w baku?
Wiem, niekoniecznie w temacie, ale po prostu nie zgrywa mi się to...
A tankując E5, które będzie wodę mniej wiązało -to co się z tą niezwiązaną woda stanie? Czy tankowanie E10 zwiększa ilość wody w baku?
Wiem, niekoniecznie w temacie, ale po prostu nie zgrywa mi się to...
zapraszam na bushmot.blogspot.com
-
- Kontakt:
Etanol, czyli alkohol etylowy dodawany do paliwa jest higroskopijny, czyli jak wiemy jest to zdolność do wchłaniania wody z otoczenia z reguły tej zawartej w powietrzu. Torebkę soli, czy cukru jak zostawimy w wilgotnym pomieszczeniu to ona się zbryluje, czy też zrobi się twarda, to właśnie higroskopijność i identycznie się zachowuje etanol. Podobnie działa denaturat (etanol skażony) wiąże wodę tą zawartą w baku, ale denaturatu dodawało się do paliwa 1az 2a razy w ciągu roku?
A teraz masz 10% etanolu na stałe w baku i on wciąga wodę... Jak jeździsz autem to ok bo spece mówią o 30 dniach bezpiecznego użytkowania, poza tym auto ma filtry paliwa, które trzeba będzie częściej wymieniać. Ale co z paliwem e10 zostawionym na pół roku w kosiarce? Bez filtra? Co z paliwem e10 w kanistrze? Po roku? Co z paliwem E10 w baku pojazdu, który ma lpg i tankuje się go benzyną 2 razy do roku? Mało tego etanol jest bardziej agresywny dla gumy, aluminium i innych elementów układu paliwowego, a woda jest agresywna poprzez korozję, a jej większe nagromadzenie unieruchomi silnik. Więc tak i owszem da się używać i jeździć na E10 ale trzeba poznać i dostosować tą nową benzynę do naszych potrzeb.
A teraz masz 10% etanolu na stałe w baku i on wciąga wodę... Jak jeździsz autem to ok bo spece mówią o 30 dniach bezpiecznego użytkowania, poza tym auto ma filtry paliwa, które trzeba będzie częściej wymieniać. Ale co z paliwem e10 zostawionym na pół roku w kosiarce? Bez filtra? Co z paliwem e10 w kanistrze? Po roku? Co z paliwem E10 w baku pojazdu, który ma lpg i tankuje się go benzyną 2 razy do roku? Mało tego etanol jest bardziej agresywny dla gumy, aluminium i innych elementów układu paliwowego, a woda jest agresywna poprzez korozję, a jej większe nagromadzenie unieruchomi silnik. Więc tak i owszem da się używać i jeździć na E10 ale trzeba poznać i dostosować tą nową benzynę do naszych potrzeb.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
- 1411
- Kontakt:
Cytuje jedynie po to, aby wpis nie umknął, gdyż został zatwierdzony po Waszych postach i zapewne nikt by nie zauważył.Pae3 pisze: ↑pn 22 sty 2024, 20:44Dziękuję wszystkim za odpowiedź, mój agregat to Honda eu22i, dopiero zaczynam przygodę z agregatami stąd też wiele pytań na których nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji obsługi, co do paliwa E10... Otrzymałem od Hondy takie info, może ktoś skorzysta
Czy benzynę E10 można stosować do naszych silników?
(serii: GX; GXV; GC; GCV; BF)
Uspokajamy... do wszystkich dystrybuowanych przez nas silników i urządzeń można stosować benzynę bezołowiową o zawartości objętościowej etanolu (E10) nie więcej niż 10% lub metanolu 5%. Oprócz tego metanol musi zawierać współrozpuszczalniki i inhibitory korozji. Stosowanie paliwa o większej zawartości etanolu (> niż 10%) lub metanolu może spowodować problemy z rozruchem lub pracą silnika. Takie paliwo może również uszkodzić metalowe, gumowe i plastikowe części układu paliwowego. Uszkodzenia silnika oraz problemy w działaniu spowodowane użyciem paliwa o zawartości etanolu lub metanolu większej niż wskazana w instrukcji nie są objęte gwarancją. Jeśli urządzenie napędzane tym silnikiem będzie użytkowane rzadko lub sporadycznie, należy zapoznać się z sekcją dotyczącą paliwa w rozdziale PRZECHOWYWANIE SILNIKA, w celu uzyskania dodatkowych informacji na temat procesu pogarszania się paliwa. Nie wolno używać zwietrzałej lub zanieczyszczonej benzyny lub mieszanki paliwowo-olejowej. Należy unikać przedostawania się zabrudzeń lub wody do zbiornika paliwa.
Oczywiście sam leje 98 ponieważ nie mam zaufania do tej E10, paliwo z kanistrów zazwyczaj wykorzystuje do auta jeśli leży już kilka msc i wtedy tankuje nowe, myślę nad sensownym zapasem ponieważ chcę uniknąć w razie W tego zamieszania na stacjach, wymyśliłem, że 3 kanistry po 20l do agregatu i ew 2 do auta powinny być w miarę rozsądnym zapasem, stacje zasilania ładuje do 2h (baterie lifepo4) połowa możliwej mocy (1200W) staram się korzystać ze stacji tak, aby 1 razy w miesiącu uruchomić agregat żeby popracował i akurat w tym czasie ładował stacje. Byłem ciakaw jak u Was wygląda cała procedura, zastanawiam się też, czy trzymać agregat zalany paliwem czy wypalać wszystko z baku i gaźnika, boję się o rdze, jedni twierdzą, że lepiej zalać do górnej granicy co ma uchronić zbiornik przed rdza inni sugerują spuszczać paliwo... Może znajdę odpowiedź w podesłanym wyżej linku. Pozdrawiam

-
- Kontakt:
Kurcze, faktycznie nie zauważyłem tego wpisu a już miałem pytać kolegi co do o za agregat posiada. Dzięki kolego 1411
-
- Kontakt:
U mnie problem z paliwem powstaje wyłącznie w temacie agregatu. Wszystkie fury oraz agregat korzystają z diesla i o ile fury mają wymieniane paliwo na okrągło to pomimo odpalania okresowego diesla w agregacie szlak je trafił. W którymś momencie za chiny nie chciał odpalić wiec spuściłem cały zbiornik... ponad 10l poszło w piz.... i zalałem nowym. Odpalił od strzału 
Od tego momentu trzymam w nim tylko minimalny stan - rezetwę-a resztę w kanistrach. Kanistrow mam 10.

Od tego momentu trzymam w nim tylko minimalny stan - rezetwę-a resztę w kanistrach. Kanistrow mam 10.
-
- Kontakt:
West_End pisze: ↑śr 24 sty 2024, 02:14U mnie problem z paliwem powstaje wyłącznie w temacie agregatu. Wszystkie fury oraz agregat korzystają z diesla i o ile fury mają wymieniane paliwo na okrągło to pomimo odpalania okresowego diesla w agregacie szlak je trafił. W którymś momencie za chiny nie chciał odpalić wiec spuściłem cały zbiornik... ponad 10l poszło w piz.... i zalałem nowym. Odpalił od strzału
Przykład kol WE pokazuje jak ważna jest rotacja paliwa i że nie wystarczy tylko samo odpalanie co jakiś czas. Fajnie że udało się agregat odpalić, gorzej gdyby gaźnik się zapchał tymi farfoclami bio które są dodawane do oleju nap. i do benzyny i po dłuższym okresie się wytrącają z paliwa. Z tego co pamiętam a kol Maślak mnie naprowadził to lata temu gdy funkcjonował jeszcze CPN i paliwo było gorszej jakości i miałem reno11 benzynowe to na zimę wlewałem 1/2 litra denaturatu na bak ok40 l benzyny. Potem przesiadłem się na Golfa 2 i tam już 1,6 diesel turbo

Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
-
- Kontakt:
Od kilku lat , magazynuję co roku 100l benzyny , bańki po 20l , to jest na okres jesienno zimowo wiosenny , po tym okresie zostaje to wszystko zużyte ,do auta ,kosiarki i kosy spalinowej ,motóra , jeśli/oby nie trafi sie w zimę awaria , a i tak u mnie często bywa: to jest dosłownie nie do wiary ,ale tak jest i niestety ,do puki nie zostanie zmodernizowana sieć elektroenergetyczna ,nadal będzie problem .
Nie dolewam żadnych uzdatniaczy czy innych pierdoletów ,to stoi zaledwie 7 miesięcy ,i nic nigdy do tej pory sie nie stało , ogólnie to nie licz , że on pali ci 0,6 l , bo przy obciążeniu weźmie ci ile mu potrzeba , ja liczę 1litr na godzinę , sprawdzone osobiście przetestowane , mam dwa agregaty , jeden dwu-sów 900w oczywiście z mrugnięciem oka , ciągnął cały dom bez problemu , piec lodówka zamrażarka , 1l/h , drugi juz mam taki 3kw, 4sów , pali to samo , moja średnia taka własnie jest , niestety nie przekonasz sie do puki nie podłączysz do domu i sam nie sprawdzisz go pod obciążeniem domu .
Paliwo E10 , nic sie nie stanie , jak robisz mieszankę tym bardziej , jednak agregaty mają metalowe zbiorniki ,więc lepiej nie trzymać tej benzyny w zatankowanym agregacie , więcej ma tylko etanolu i tyle , jak ktoś się boi niech leje 98 E5 ...
Nie dolewam żadnych uzdatniaczy czy innych pierdoletów ,to stoi zaledwie 7 miesięcy ,i nic nigdy do tej pory sie nie stało , ogólnie to nie licz , że on pali ci 0,6 l , bo przy obciążeniu weźmie ci ile mu potrzeba , ja liczę 1litr na godzinę , sprawdzone osobiście przetestowane , mam dwa agregaty , jeden dwu-sów 900w oczywiście z mrugnięciem oka , ciągnął cały dom bez problemu , piec lodówka zamrażarka , 1l/h , drugi juz mam taki 3kw, 4sów , pali to samo , moja średnia taka własnie jest , niestety nie przekonasz sie do puki nie podłączysz do domu i sam nie sprawdzisz go pod obciążeniem domu .
Paliwo E10 , nic sie nie stanie , jak robisz mieszankę tym bardziej , jednak agregaty mają metalowe zbiorniki ,więc lepiej nie trzymać tej benzyny w zatankowanym agregacie , więcej ma tylko etanolu i tyle , jak ktoś się boi niech leje 98 E5 ...
..."wojownikiem w ogrodzie niż ogrodnikiem na wojnie."
-
- Kontakt:
No więc w firmie po kilku bakach w kilku autach pojawiają się nieśmiałe zdania w stylu; lepiej ciągnie jakby i; chyba mniej pali. No ale tego się należało spodziewać. Z tym, że od razu zastrzeżenie, początek produkcji to zawsze są normy zachowane, zobaczymy jak się dalej to potoczy. Na razie super i nikt nie napisał, że nowe paliwo jest gorsze, bo ono jest wręcz lepsze do jazdy.
Problem jest w tym, że ono traci parametry podczas magazynowania. Tu jest szakal pogrzebany. Ja jeżdżę na gazie i benzynę tankuję góra 2 razy w roku i mam obawy aby nie zepsuć trzymając e10 w baku przez pół roku lub więcej skomplikowanego układu wtryskowego a mam silnik v6.
Podobnie z paliwem e10 do agregatu, za rok dwa będziemy wiedzieć czy i jak długo można tą nową e10 trzymać w kanistrze. Ale też warto byłoby mieć pewność, że agregat działa za każdym razem gdy jest potrzebny.
Ja byłem, jestem i pozostanę fanem zasilania nie tylko lpg, ale właśnie propanem butanem agregatu ze względu na możliwość przechowywania przez 10 lat propanu butanu w butli i poprzez hybrydę benzyna-propan butan dywersyfikacji jego zasilania.
Problem jest w tym, że ono traci parametry podczas magazynowania. Tu jest szakal pogrzebany. Ja jeżdżę na gazie i benzynę tankuję góra 2 razy w roku i mam obawy aby nie zepsuć trzymając e10 w baku przez pół roku lub więcej skomplikowanego układu wtryskowego a mam silnik v6.
Podobnie z paliwem e10 do agregatu, za rok dwa będziemy wiedzieć czy i jak długo można tą nową e10 trzymać w kanistrze. Ale też warto byłoby mieć pewność, że agregat działa za każdym razem gdy jest potrzebny.
Ja byłem, jestem i pozostanę fanem zasilania nie tylko lpg, ale właśnie propanem butanem agregatu ze względu na możliwość przechowywania przez 10 lat propanu butanu w butli i poprzez hybrydę benzyna-propan butan dywersyfikacji jego zasilania.
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
-
- Kontakt:
Ja przechowuję w kanistrach z plastiku , kupiłem dosłownie kiedyś za grosze 4 szt 20litrowe po jakiejś chemii ,wymyłem oczywiście ,przepłukałem i mam idealne ,moge je stawiac jedna nadrugiej , no i jeden kanister typowo do paliw, no i kilka małych 5litrowych .
Nie demonizował bym ani nie przesadzał ,że benzyna zaraz strasznie po poł roku juz jest do wyrzucenia i do niczego sie nie nadaje i w ogóle zaraz silnik uj strzeli , nie przesadzajmy .
Nie demonizował bym ani nie przesadzał ,że benzyna zaraz strasznie po poł roku juz jest do wyrzucenia i do niczego sie nie nadaje i w ogóle zaraz silnik uj strzeli , nie przesadzajmy .
..."wojownikiem w ogrodzie niż ogrodnikiem na wojnie."
-
- Kontakt:
Zgraj się z jakimś gospodarstwem w okolicy..
Ciągniki przezra bez przeszkód roczna benzynę..
Ty dajesz im x litrów nawet w tysiącach oni ci nowe zasoby..
Masz problem z głowy..
Ciągniki przezra bez przeszkód roczna benzynę..
Ty dajesz im x litrów nawet w tysiącach oni ci nowe zasoby..
Masz problem z głowy..