A gdyby tak olac te zabawy w obalanie krotkoterminowych teorii spiskowych i poszukac zdjecia tego samego obszaru sprzed, powiedzmy, 15-20 lat?
Osobiscie nie mam wiedzy by obalac przekaz o podnoszeniu sie sredniej temperatury na niektorych obszarach planety. Mam za to dosc spostrzegawczosci by obserwowac zmiany na wlasnym ogrodku na przestrzeni kulkunastu minionych lat
Co do grubosci pokrywy lodowej i wielkosci pokrywy lodowej - ani przez moment nie stawialem znakow rownosci czy nierownosci. Zbyt durny jestem, by widziec roznice inne niz to, ze grubosc podawalbym w metrach, a wielkosc podciagnalbym pod objetosc i podawalbym w metrach szesciennych. Dla mnie jak nam sie lod poddaje przemianie fazowej zwanej topnieniem, to ubywa nam frakcji stalej a przybywa frakcji plynnej. Ot i cala moja wiedza.

Byc moze u podstaw obecnego topnienia lodu nie stoi wzrost temperatury, ale przykladowo spadek cisnienia atmosferycznego?
Zartuje tylko troszeczke. Zwiazek miedzy cisnieniem powietrza a temperatura topnienia istnieje. Podobnie jak przy temperaturze wrzenia, tylko w druga strone.
A tak na marginesie: tu jest kamerka na okolice Obersdorfu. To chyba te same gory, co w postach z tweeta.
https://www.bergfex.pl/soellereck-hoell ... ms/c11169/
Proponuje ustawic podglad na zdjecia dzienne (mozna sobie zazyczyc pokazania wczesniejszej fotki) i zobaczyc ile tam lezy sniegu. Zaiste nawalilo im tego bialego paskudztwa po kokardy. Nic tylko wyskoczyc tam na urlop i pojezdzic. Na rolkach.
Ale co tam! Lewackie kregi naukowe i tak beda szerzyly dezinformacje jakoby lodu arktycznego ubywalo. Ot pierwszy z brzegu swizy przyklad;
https://tvn24.pl/tvnmeteo/nauka/antarkt ... ca-6770293
Nie ogarniam jak mozna tak oszukiwac ludzi.
Dobrze chociaz, ze napisali ze zanikanie lodu morskiego nie ma wplywu na zmiane poziomu wody morskiej. Ale zasolenie zmienia. I znow wracamy do cyklu termohalinowego.
No jak mozna tak straszyc ludzi?
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.