Słoiki z przetworami

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
Pietrow
Posty: 690
Rejestracja: pt 15 paź 2021, 06:34
Kontakt:

pn 06 cze 2022, 08:51

Przyznam, ze spodziewalem sie odpowiedzi w stylu "to jest tak pyszne, ze nie ma opcji, zeby postalo dluzej na polce". I zapewniam, ze z takim argumentem nawet bym nie probowal dyskutowac :)

U mnie testowo stoi jeden sloik od kumpla. Ma juz 3 lata i 7 miesiecy. Nic sie z nim nie dzieje. Planuje doczekac do 4 lat i otworzyc.
Z wlasnej produkcji najstarszy sloik mam odrobine ponad 2 lata. Tylko "przepis" inny. Karkowka, lopatka i odrobina schabu przemielone na szarpaku z bardzo duzymi otworami, dodana odrobina wody z zelatyna, przyprawy wedle uznania (chociaz czosnku dodane na potege, bo lubie - a poza tym z czosnkiem wszystko jest lepsze! Nawet Papieskie Kremowki z Wadowic! ;) ), na wierzch listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego i dwa ziarna jalowca. I tyndalizacja na 3 podejscia.

Ale zdarzylo mi sie juz, ze cos popitolilem z tyndalizacja i jedna partia sloikow otwierala sie sama na potege.
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2981
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

pn 06 cze 2022, 15:36

Wczoraj wypróbowałem. To jest tak pyszne że się nie da oprzeć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Narayaan
Posty: 32
Rejestracja: śr 27 sie 2025, 12:09
Kontakt:

ndz 07 wrz 2025, 19:05

Pochwałę się swoim przepisem na słoninę w słoiku. Słonina w paski, i sól (15g/kg) na noc. Później mieszanka cebuli suszonej, czosnku w płatkach,czosnku granulowanego, liścia laurowego (rozkruszonego), pieprzu. Tej mieszanki kolo 10g na kg. Mieszamy i tyndalizacja 2x (120 min i 80 min).
Sebastian V.
Posty: 5
Rejestracja: pt 05 wrz 2025, 21:34

czw 11 wrz 2025, 22:40

Polecacie jakieś konkretne książki o przygotowywaniu przetworów? Chciałbym mieć coś na półce, żeby móc sięgnąć w razie potrzeby.
BoldFold
Posty: 1960
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

pt 12 wrz 2025, 08:51

Sebastian V. pisze:
czw 11 wrz 2025, 22:40
Polecacie jakieś konkretne książki o przygotowywaniu przetworów? Chciałbym mieć coś na półce, żeby móc sięgnąć w razie potrzeby.
Myślę, że w dziale wiedza-książki znajdziesz ciekawe pozycje, również przetwory/przetwarzanie/przepisy
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”