Uprawa pomidora

Własne uprawy
Saracen
Kontakt:

sob 15 mar 2025, 16:41

Dziś posiałem pomidory, paprykę i zioła. Cały dzień śnieg u mnie sypie i zapowiadają po -6 więc aura mało wiosenna. Co do pomidorów to od dwóch sezonów sieje mało znane odmiany ( przeważnie o wschodnio brzmiących nazwach) w celu znalezienia jakiejś smacznej odmiany.
BoldFold
Kontakt:

sob 15 mar 2025, 21:25

Ja mam prosty system ziarenka tych suszę które owocowały dobrze w poprzednim roku... Ale efekty później zobaczę ;)
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

ndz 16 mar 2025, 17:23

Namówiliście mnie... zawsze kupowałem gotowe flance, bo w sumie dużo krzaków pomidorów nie mogę mieć, ot, max 10-12. Ale spróbuję wysiać, może się uda. Tylko muszę nad nową folią pomyśleć, poprzednia się rozsypała ze starości.
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
Saracen
Kontakt:

ndz 16 mar 2025, 17:59

Ja też dużo ich nie mam, około 25 sztuk. Ale wole sobie samemu wyhodować niż kupować, opieka nad rozsada pomidora jest wyjątkowo prosta. A jak pisałem wyżej, kombinuje z różnymi odmianami by znaleźć najsmaczniejszą.
Armin
Kontakt:

pn 17 mar 2025, 09:19

Ja swoje wysiałem już na początku lutego, są po pierwszym przesadzeniu i za chwilę będę je mocował na podpórkach. Od kilku lat zostawiam nasiona z pomidorów, które mi najbardziej odpowiadają (najsmaczniejsze, największe, obficie owocujące). Wymieniam się również nasionami z innymi. Większości nazw odmian nawet nie znam, opisuję je np. jako "ogromne", "pyszne" lub używając barwy.
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

pn 17 mar 2025, 16:08

Gratki Armin, pięć postów za Tobą, a zatem od teraz, Twoje wpisy nie wymagają już weryfikacji przed Adminów. Masz także dostęp do większej części forum, rozejrzyj się.

Dobór nasion z najzdrowszych okazów jest słuszną drogą, a kwestia nazw - kiedyś mnie takie podejście drażniło, ale przeszło i sam obecnie tak nazywam swoje torebki z nasionami, jeśli mi nazwa wypadnie z głowy, lub dostanę od kogoś.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rolnictwo i ogrodnictwo”