Syrop z imbiru, cytryny i miodu
: ndz 15 paź 2023, 21:31
No cóż. Przed nami jesień pełną gębą. Zatem czas najwyższy o poprawienie swojej odporności. Z racji tego, że nie samym syropem z czosnku człowiek żyje, chciałbym dziś przedstawić Wam przepis na syrop z imbiru, cytryny i miodu.
- Cytryna wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn
- Imbir rozgrzewa, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo
- Miód ma działanie bakteriobójcze, wspiera odporność i pomaga w walce z bólem gardła, chrypą, czy kaszlem
Do przygotowania mikstury potrzebujemy kociołka Panoramixa w postaci wyparzonego słoika (w moim przypadku jest to popularna 600), jedna duża cytryna, korzeń imbiru (tak z 5 cm), 400 ml miodu.
Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Trzemy go następnie na drobnych oczkach. Cytrynę kroimy na plastry. Wrzucamy do słoika i zalewamy miodem. Zakręcamy słoik i umieszczamy na dobę w lodówce.
Niektórzy przecedzają całość, ja trzymam w tej formie w lodówce. Piję go rano i wieczorem dodając do herbaty po 1-2 łyżki.
- Cytryna wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn
- Imbir rozgrzewa, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo
- Miód ma działanie bakteriobójcze, wspiera odporność i pomaga w walce z bólem gardła, chrypą, czy kaszlem
Do przygotowania mikstury potrzebujemy kociołka Panoramixa w postaci wyparzonego słoika (w moim przypadku jest to popularna 600), jedna duża cytryna, korzeń imbiru (tak z 5 cm), 400 ml miodu.
Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Trzemy go następnie na drobnych oczkach. Cytrynę kroimy na plastry. Wrzucamy do słoika i zalewamy miodem. Zakręcamy słoik i umieszczamy na dobę w lodówce.
Niektórzy przecedzają całość, ja trzymam w tej formie w lodówce. Piję go rano i wieczorem dodając do herbaty po 1-2 łyżki.