Konserwacja

Warunki przechowywania żywności
Zablokowany
BoldFold
Posty: 1414
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

sob 12 lut 2022, 15:10

Krótkie kompendium na dłuższe przechowywanie i/lub konserwację bez użycia lodówki i co ważniejsze prądu żywności to;

Zimna spiżarnia

Piwnica korzeniowa/warzywna jest podobna do spiżarni, ale w przeciwieństwie do niej ze znacznie większą wilgotnością, co raczej eliminuje jej umieszczenie pod domem, temperatury podobne, im niższa tym lepsza. Niektórych rodzajów warzyw nie należy przechowywać w jednym pomieszczeniu.

Konserwowanie, pasteryzacja, tyndylizacja.

Suszenie

Biltong, metoda podobna do suszenia ale lepsza w walorach smakowych poprzez użycie octu i później soli, sody i przypraw.

Konserwacja smalcem lub łojem z solą lub bez. Tu ciekawostka mięso z tłuszczem zepsuje się szybciej niż chude bez tłuszczu.

Fermentowanie, kiszenie, kwaszenie, tu również produkcja przetworów mlecznych z mleka zsiadłego, kwaśnego.

Wędzenie, a wcześniej moczenie w solance.

Konserwacja w oleju jadalnym.

Solenie w beczkach, popularna na statkach.

Trzymanie żywego inwentarza i używanie wg potrzeb, przy drobiu opcja idealna, również przy królikach.

Lub użycie metod mieszanych, suszenie i mieszanie rozdrobnionego mięsa ze smalcem i owocami czyli coś podobnego na wzór pemmikanu z tym że oryginalny pemmikan Indian zawierał łój, który jest mniej płynny w wyższych temperaturach. Lub kwaśnienie mleka, wyrób sera i jego wędzenie.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Zablokowany

Wróć do „Przechowywanie”