Chleb trwały wojskowy

Warunki przechowywania żywności
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

pt 24 maja 2019, 19:02

Uderz w stół a piekarz się odezwie :D genialnie! Teraz będę Cię gnębił o poradnik o wypiekaniu chleba i robieniu zakwasu 8-)
Obrazek
potacz

czw 06 cze 2019, 10:55

Sekret zapewne tkwi w pierwotnym przesuszeniu i próżniowym pakowaniu ORAZ zawartości tłuszczu. Stare przepisy mówiły o tym, ze jak się piekło chleb to należało go nasmarować smalcem. Wtedy trzymał na kilka tygodni bochen świeżość. U mnie w regionie słyszałem ze chleb piekło się w raz na miesiąc na liściach chrzanu czy kapusty i właśnie smarowali smalcem po powierzchni po upieczenie.
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

czw 11 wrz 2025, 16:34

Chleb trwały (wojskowy od WP)

Cześć

Dziś troszkę o chlebie trwałym, jak ktoś był w MONie ten może kojarzyć :) Ponieważ przy końcówce terminów, często jest wydawany na stołówkach żołnierskich.
Swój egzemplarz dostałem od znajomego WOTersa , rok temu. Jako że był wtedy delikatnie PO TERMINIE, postanowiłem troszkę ten okres wydłużyć żeby spróbować smaku po roku lub dwóch. Sprawdziłem po roku.

Ogólnie ow chlebek można przygotować do spożycia na 4 sposoby
-Metoda tradycyjna-wodna
-Metoda przy wykorzystaniu pieca konwekcyjno-parowego
-Za pomocą podgrzewacza chemicznego
-Za pomocą kuchenki mikrofalowej

Nie martwcie się , każdy bochenek ma stosowną instrukcję obsługi jak to zrobić.
Wybrałem sposób za pomocą kuchenki mikrofalowej , ponieważ jest to najszybszy dla mnie sposób przyrządzenia tego rarytasu.

Smak , cóż nie był chrupki ale trochę mokry i miękki. A z masełkiem jeszcze ciepły smakuje moim zdaniem dobrze. Co prawda synowi i partnerce nie podpasował , ale myślę 3 dni bez jedzenia i by zjedli bez marudzenia ;)
Obyło się bez rewolt żołądkowych , chodź żołądek pracował dość intensywnie po tym śniadaniu.

Aktualnie zamówiłem karton 12 sztuk :) Jakiś bochenek przetrzymam na 2 lub 3 lata po terminie. Opiszę wrażenia smakowe ;)

Pozdrawiam
~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

ndz 14 wrz 2025, 15:22

Cześć

Dokupiłem karton , na olx. Drogo nie było. Wraz z kolegą z forum kupiliśmy pakiet. Chleb jest jeszcze w terminie. Czyli rok może spokojnie poleżeć.

Pozdrawiam
~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie”