Czosnek w słoikach
: pn 30 mar 2020, 13:06
Specjalnie nie pisze o kiszonym bo wykonywaliśmy inny. Jak ktoś kisi, niech podrzuci w temat.
Czosnek otrzymałem od Sławka, zanurzony w solance 15-20% (jeśli się nie mylę). Trzymałem 3 dni w zimnej wodzie, codziennie zmieniając wodę aby wypłukać nadmiar soli. Może można i więcej, mnie po spróbowaniu odpowiadał po trzech płukaniach. Zalewa do tego... Nie pamiętam
coś na kształt zalewy do grzybów. Proporcji nie pamiętam naprawdę jakiej użyłem. Na pewno nie dawałem soli, na pewno dodałem ocet. Na sam wierzch zalałem trochę olejem żeby się zrobiła dodatkowa uszczelka. Słoików nie pasteryzowałem. Stoją od jesieni 2019 i są zjadane na bieżąco.
Własne przepisy proszę dorzucać.
Edit: chyba jednak nie dawałem octu, bo nie czułem wczoraj zajadając. Czyli samą wodą zalewałem i kapkę oleju na wierzch.
Czosnek otrzymałem od Sławka, zanurzony w solance 15-20% (jeśli się nie mylę). Trzymałem 3 dni w zimnej wodzie, codziennie zmieniając wodę aby wypłukać nadmiar soli. Może można i więcej, mnie po spróbowaniu odpowiadał po trzech płukaniach. Zalewa do tego... Nie pamiętam

Własne przepisy proszę dorzucać.
Edit: chyba jednak nie dawałem octu, bo nie czułem wczoraj zajadając. Czyli samą wodą zalewałem i kapkę oleju na wierzch.