Baton? Niebaton?
-
- Posty: 1445
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
Batony?
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka migdałów
1 szklanka suszonej żurawiny
kilka daktyli, mogą być suszone figi, rodzynki itp
dodać można innych owoców co tam komu fantazja podpowiada/i\lub zalega w spiżarni w chałupie/traci ważność spożycia, ale zachowujemy +- równowagę ilości do orzechów i migdałów
4 łyżki oleju kokosowego
Żurawinę i daktyle czy inne zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Orzechy włoskie i migdały podprażamy na suchej patelni. Kto ma cierpliwość, może próbować obrać je ze skórek (ja nie mam) i nie uważam, że wpłynęło to na smak batoników. Siekamy je drobno w blenderze, podobnie żurawinę i daktyle rozdrabniamy w blenderze, łączymy z orzechami. Do wszystkiego dodajemy olej kokosowy. Wyrabiamy, żeby całość dobrze się wymieszała. Powstałą masą wyklejamy foremkę lub płytkie naczynie.Wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy na porcje i gotowe, robiłem dawno i zapomniałem, ale przepis pozostał więc go podaję, a przypomniał się z powodu dużej ilości orzechów włoskich.
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka migdałów
1 szklanka suszonej żurawiny
kilka daktyli, mogą być suszone figi, rodzynki itp
dodać można innych owoców co tam komu fantazja podpowiada/i\lub zalega w spiżarni w chałupie/traci ważność spożycia, ale zachowujemy +- równowagę ilości do orzechów i migdałów
4 łyżki oleju kokosowego
Żurawinę i daktyle czy inne zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Orzechy włoskie i migdały podprażamy na suchej patelni. Kto ma cierpliwość, może próbować obrać je ze skórek (ja nie mam) i nie uważam, że wpłynęło to na smak batoników. Siekamy je drobno w blenderze, podobnie żurawinę i daktyle rozdrabniamy w blenderze, łączymy z orzechami. Do wszystkiego dodajemy olej kokosowy. Wyrabiamy, żeby całość dobrze się wymieszała. Powstałą masą wyklejamy foremkę lub płytkie naczynie.Wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy na porcje i gotowe, robiłem dawno i zapomniałem, ale przepis pozostał więc go podaję, a przypomniał się z powodu dużej ilości orzechów włoskich.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
- 1411
- Posty: 2609
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Dzięki bo mam ten sam "problem" z ilością orzechów w zapasie a ciast tyle nie napiekę. Chociaż tilapia w "emulsji cytrynowej" z orzechami włoskimi doopę urywa swoim smakiem, to trzeba te orzechy spożytkować różnorako coby z nudów nie zdechnąć
Jedno pytanie. Wyrobić z olejem kokosowym? Przy zetknięciu z temperaturą ciała olej się rozpuszcza. Niełatwa sztuczka
Jedno pytanie. Wyrobić z olejem kokosowym? Przy zetknięciu z temperaturą ciała olej się rozpuszcza. Niełatwa sztuczka
-
- Posty: 1445
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
W temp pokojowej olej kokosowy jest stały jak masło, czy smalec wieprzowy, ale już np gęsi będzie płynny.
Słońce też rozpuści tak jak czekoladę, zastanawiałem się czym innym spoić orzechy z owocami? Na razie brak czasu, ale spirytus wietrzeje, trza nalewki robić to i z batonami poeksperymentujemy
Słońce też rozpuści tak jak czekoladę, zastanawiałem się czym innym spoić orzechy z owocami? Na razie brak czasu, ale spirytus wietrzeje, trza nalewki robić to i z batonami poeksperymentujemy
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
może miodem spoić ,bo tak się zastanawiam ,fajny przepis i faktycznie pełnowartościowy taki baton ,prawdziwy bez chemii czy innych polepszaczy ...
-
- Posty: 1445
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
No więc zrobiłem, jak zostanie to poczęstuję w sobotę... Trzyma się razem jak nie wiem, po nocy w lodówce, można kroić nożem. Ale po kolei, suszone 3 daktyle, 5 fig, 4 mirabelki, garść rodzynek, trochę migdałów, duża szklanka orzechów włoskich, sparzone, odcedzone i do termomixa z kilkoma łyżkami sezamu, mielenie dokładne, potem wyrabianie z 3 łyżkami oleju kokosowego + podgrzanie do 50 stopni, foremka, lodówka. Smaczne, pożywne, bez konserwantów, dodatku cukru, własne.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
-
- Posty: 1445
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
ZJEDZONE nie będzie foto, nowe będę robił, bo chodzi o wiedzę i sprawdzenie jak w cieple batonik będzie się trzymał razem, bo w zimie nie ma problemu, jeżeli będzie bardzo miękki to może np do opakownia po jogurcie włozyć i łyżeczką wyjadać, ale faktycznie pyszne, pożywne, tanie i bez chemii. Nie wiem też jeszcze czy olej kokosowy konserwuje, więc będę też sprawdzał jak długo wytrzyma poza lodówką...
Obiecuję, że następnym razem też na zlot przywiozę, więc zapraszam...
Obiecuję, że następnym razem też na zlot przywiozę, więc zapraszam...
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
- Wild SlaV
- Posty: 44
- Rejestracja: śr 21 lis 2018, 15:27
- Lokalizacja: Gdańsk
- Kontakt:
ja zrobiłem wg tego przepisu https://www.wildslav.com/2018/06/batony ... rowke.html
spoiwem jest cukier rozpuszczony i miód. Są pyszne.
spoiwem jest cukier rozpuszczony i miód. Są pyszne.
- 1411
- Posty: 2609
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Również zrobiłem batonika w wersji "zestaw do samodzielnego połączenia" Lenistwo mnie pokonało no i stwierdziłem że bez "spoiwa" mieszanka wytrzyma bez względu na temperaturę. Do spożycia łyżką plus kubek wody na przepłukanie gardła. Właśnie wrzucam na śniadanie. Orzechy włoskie, migdały, pestki dyni, pestki słonecznika oraz kakaowiec. Smacznego!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1445
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
Przez przypadek na artykuł wpadłem i normalnie jestem w szoku ile zastosowań ma olej kokosowy a ja tylko batony chcem zrobić; do kawy zamiast śmietanki, jako krem do golenia, czy na rany, zamiast pomadki na usta, przeciw oparz\eniom, no to akurat wiedziałem bo moja lepsiejsza połowa używa, ale że na zgagę, czy refluks
link;https://cocoil.pl/olej-kokosowy-zastosowanie/
link;https://cocoil.pl/olej-kokosowy-zastosowanie/
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...