Strona 1 z 1

Szynka dojrzewająca / suszona

: sob 09 gru 2023, 08:28
autor: seal
Przepis idealny na okres jesienno-zimowy ("jak nie ma much")

Kilo schabu, polędwiczki czy karkówki.
Nie polecam - boczku, nigdy mi wtej opcji nie wyszedł

Obtaczamy w cukrze (około szklanka cukru) - do lodwki na 24-36h
Opłukujemy, obtaczamy w soli (dość solidnie) - do lodówki na 24-36h
Opłukujemy, osuszamy ręcznikami, i solidnie obtaczamy w ulubionych przyprawach (papryka, czosnek, pieprz, kolendra i inne takie - co kto lubi)

I teraz wyrzucamy do rajstopy, czy siatki wędliniarskiej i do suchego, w miare przewiewnego miejsca - ja podwieszam na strychu.

Po 4 dniach - mamy coś w stylu polędwicy łososiowej
Po 10 dniach - już konkretnie zasuszone mięsko, idealne do krojenia w cienkie plastry
Po 14 dniach i więcej - to już "kamień".

W lodówce spokojnie możemy przechowywać takie mięsko ponad miesiąc.

Zachęcam też do przejżenia przepisów na necie - jest tego sporo, a wszystko jest "Seal approved"
Później wrzuce zdjęcia, jak to wygląda w praktyce.

Re: Szynka dojrzewająca / suszona

: ndz 10 gru 2023, 09:20
autor: mar_kow
Pyszne - polecam...

IMG20230321115554
IMG20230321120111
IMG_20160120_134156

oczywiście jest jeszcze etap cukru i czekanie...