Strona 1 z 1

Masło

: pn 06 lis 2023, 15:50
autor: Saracen
Przepis na masło z śmietany zrobionej na wiejskim mleku.
Użyłem 700gram śmietany.
Śmietane ubijałem w misie robota na najwyższych obrotach przez 5 min. Po tym czasie pojawiły się grudki masła i skręciłem obroty na najwolniejsze i ubijałem jeszcze przez niecałe 2 min. Po tym czasie odlewamy maślankę a masło zalewamy zimną wodą i ugniatamy łyżka. Co chwilę wymieniamy wodę na świerza i znowu ugniatamy. Ma to na celu wypłuknie z masła resztek maślanki. Powtarzamy tą czynność aż woda po ugniataniu masła będzie przejrzysta. Następnie masło bierzemy w dłonie i je uciskamy tak aby pozbyć się resztek wody. Po tej czynności masło jest gotowe. Można mrozić lub przechowywać w lodówce. W cieple nie wytrzyma tak długo jak sklepowe. Z 700gram śmietany wyszło 220gram masła i 400ml maślanki.
Masło można ubijać tez zwykłym mikserem ale trwa to dłużej. Ogólnie gdy pojawiają się żółte grudki masła to po chwili zwalniamy. Jeśli będziemy za długo ubijać masło się połączy z maślanką, straci wtedy żółty kolor i maślanki będzie bardzo mało. Masło wtedy szybko się psuje. W sezonie gdy bydło ma trawy pod dostatkiem idzie uzyskać znacznie więcej masła.
Obrazek
Na początku ubijania widać że masa jest jednolita:
Obrazek
Po 5 min widać że wytworzyła się rzadka maślanka:
Obrazek
Grudki masła:
Obrazek
Obrazek
Płuczemy masło w zimnej wodzie:
Obrazek
Uzyskana maślanka :
Obrazek

Re: Masło

: pn 06 lis 2023, 18:46
autor: seal
Ciekawostka: Bez elektryczności, można takie masełko wytworzyć za pomocą zwykłego słoika - wystarczy nim odpowiednio długo potrząsać. Ale śmietanka musi być swojska, na chemicznych cudach z marketów - choćby nie wiadomo jaką cenę wywalili i jak się zaklinali że "prosto od krowy" - nie wyjdzie.

Re: Masło

: pn 06 lis 2023, 20:59
autor: Ramzan Szimanow
seal pisze:
pn 06 lis 2023, 18:46
Ciekawostka: Bez elektryczności, można takie masełko wytworzyć za pomocą zwykłego słoika - wystarczy nim odpowiednio długo potrząsać. Ale śmietanka musi być swojska
Najpewniej tak właśnie ludzie odkryli masło. Jeszcze w koczowniczych czasach.
Ktoś odpowiednio długo niósł lub wiózł na koniu albo wole worek z śmietaną a ta się rozwarstwiła. 😁

Re: Masło

: wt 07 lis 2023, 09:30
autor: Saracen
seal pisze:
pn 06 lis 2023, 18:46
Ciekawostka: Bez elektryczności, można takie masełko wytworzyć za pomocą zwykłego słoika - wystarczy nim odpowiednio długo potrząsać. Ale śmietanka musi być swojska, na chemicznych cudach z marketów - choćby nie wiadomo jaką cenę wywalili i jak się zaklinali że "prosto od krowy" - nie wyjdzie.
Prawda, będąc dzieckiem kilkukrotnie musiałem w taki sposób masło robić.

Zapomniałem dodać że śmietana powinna być schłodzona, najlepiej gdyby miała pomiędzy 9 a 13stopni.

Re: Masło

: wt 07 lis 2023, 19:26
autor: Szebora
Masło wyjdzie ze wszystkiego.. I trzachane w 5l słoiku i trzachane w plastikowej butli 5l. Ważne, że "trzachane". Od 20 lat nie jem innego.
Nie ważne czy lato i 24 stopnie.. Czy 5..

Osobiscie polecam sloiki (po jednym w łapę)
Pracują mieśnie i ścięgna..

Re: Masło

: czw 09 lis 2023, 18:40
autor: 1411
Pewnie że trząchane wyjdzie nawet ze sklepowego czegoś. Robiłem. Różnica jest w smaku albo to psychika płata figle :)
Filmik z trząchania w wykonaniu Romka Zaklinacza Byków https://youtu.be/urm-ZxFIy0c?si=gsvLcCACJm7_HFkA

Re: Masło

: czw 11 sty 2024, 18:36
autor: Szebora
1411 pisze:
czw 09 lis 2023, 18:40
Pewnie że trząchane wyjdzie nawet ze sklepowego czegoś. Robiłem. Różnica jest w smaku albo to psychika płata figle :)
Filmik z trząchania w wykonaniu Romka Zaklinacza Byków https://youtu.be/urm-ZxFIy0c?si=gsvLcCACJm7_HFkA
Byki już przereklamowane ;-) teraz moda na jazdę na łosiach