Strona 1 z 1
Liolifizacja mięsa
: śr 11 sty 2023, 22:37
autor: Ryba13
Mam pytanie czy można liolifizować surowe mięso może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Jestem początkującym użytkownikiem tego urządzenia i chętnie podzielę się swoimi skromnymi doświadczeniami.
Re: Liolifizacja mięsa
: czw 12 sty 2023, 19:54
autor: Ramzan Szimanow
@Bura jak się nie mylę coś wspominał w temacie liofizatora.
Re: Liolifizacja mięsa
: czw 12 sty 2023, 23:39
autor: West_End
Ale ze co? Że masz sprzęt do liofilizacji? Dawaj co skąd po co ile i dlaczego

Re: Liolifizacja mięsa
: sob 14 sty 2023, 02:28
autor: Ryba13
Jest to moje urządzenie nabyte dopiero jesienią ubiegłego roku gdy już zostało niewiele do przetworzenia darów natury że sporej działeczki. Jednorazowo do mojego liolifizatora mieści się 7 kg produktów, a o szczegułach procesu suszenia można sobie poczytać w necie . Co do produktów które posiadam w większej ilości to maliny gruszki jabłka seler marchew. Przymierzam się do eksperymentowania z daniami gotowymi typu bigos fasolka, a poza tym z mięsem, nabiałem itp. Dopiero się uczę i mam dużo pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi typu, że podobno liolifizacja usuwa z produktów szkodliwą chemię.
Re: Liolifizacja mięsa
: sob 14 sty 2023, 10:36
autor: West_End
Mnie interesuje szczególnie samo urządzenie możesz wrzucić info o nim i jakieś fotki? Bo mam nieodparte przeczucie ze mówisz o czymś innym.

Re: Liolifizacja mięsa
: sob 14 sty 2023, 22:47
autor: mar_kow
West_End pisze: ↑sob 14 sty 2023, 10:36
Mnie interesuje szczególnie samo urządzenie możesz wrzucić info o nim i jakieś fotki? Bo mam nieodparte przeczucie ze mówisz o czymś innym.
Urządzenie o wsadzie 7 kg kosztuje ok 35 tys. zł. Drogie hobby...
https://frostx.pl/pl/produkt/liofilizator-frostx-7/
Re: Liolifizacja mięsa
: sob 14 sty 2023, 23:27
autor: West_End
Tyle to wiem ale on pisze tylko o suszeniu a to jakby trochę różniące się procesy więc czy napewno rozmawiamy o liofilizacji

Re: Liolifizacja mięsa
: sob 14 sty 2023, 23:41
autor: Ryba13
Dzięki mar_kow to jest to urządzenie, tylko że podana cena to netto, a jest to suszarka sublimacyjna
Re: Liolifizacja mięsa
: ndz 15 sty 2023, 14:50
autor: West_End
No i teraz jest pewność. Nie odbieraj tego jako przytyk ale były tu już pytania po czym okazało się że pytający ma coś zupełnie innego niż odpowiadający myśli.
Co do urządzenia to chyba małe szanse są abyśmy mogli Ci pomóc bo nikt się jeszcze nie wychylił że to robi. Rozważałem zakup ale nie znalazłem u siebie mimo wszystko tyłu "plusów" zastosowania. Osobiście wszystko mam głęboko mrożone poniżej - 30 więc wiem że pakowane próżniowo może leżeć latami. W temacie liofilizacji to Ty będziesz naszym źródłem informacji więc zapraszamy do dzielenia się wiedzą

