Strona 2 z 2

Re: Oszczędność/wykorzystanie 98%

: sob 19 lis 2022, 11:44
autor: 1411
Trochę moderacji dzisiaj, więc łączę dublujące się lub zazębiające się tematy - offtop. W tym przypadku suszone warzywa na rosół i oszczędność...

Pisałem tutaj także - albo w wątku szybka kuchnia terenowa o dodawaniu suszonych warzyw do posiłków termosowych. Dzisiaj zrobiłem ciut inaczej i wysuszone na kaloryferze: liście pora, dupki z cebuli, łupiny z cebuli białej i czerwonej, obierki z marchewek i dupki z marchewek, gałązki z pietruszki naciowej, niewykorzystane kawałki papryki czerwonej, zmieliłem na pyłek i wrzuciłem w słoik. Tym samym powstała przyprawa z suszonych warzyw. Można dodać drobnej soli, może stosować ot tak. Do zup, terenowych posiłków, sałatek, czegokolwiek. A w razie W, jakoś poprawi nam to smak konserw, kebabów ze szczura czy innych rarytasów czasu kryzysu. Proste i szybkie. A mieszanka pachnie tak obłędnie, że klękajcie narody.
Wiadomo, można sobie eksperymentować, komponować swoje mieszanki - ja po prostu wszystko ze wszystkim w jednym wiadrze wymieszałem :lol:

suszki.jpg
zmielone.jpg

Re: Oszczędność/wykorzystanie 98%

: sob 19 lis 2022, 15:16
autor: SilesiaSurvival
Cześć

1411 , czy będzie można „zakupić w formie bartelu” taki jeden słoiczek ? Takiej potrawki ?

Smaka narobiłeś łobuzie jeden ! 😄

Pozdrawiam
~Bart

Re: Oszczędność/wykorzystanie 98%

: sob 15 lip 2023, 12:09
autor: 1411
Pewnie Silesia. Podrzucę na zlot. Tymczasem zbieram i suszę lubczyk, a konkretnie liście z cienkimi gałązkami. Grubszęle tnę na kawałki i do mrożenia. Dadzą w zimie aromat rosołom i innym zupom na ich bazie.

20230715_120126-01.jpeg