Pieczarkowate (Agaricaceae)
: ndz 28 wrz 2025, 18:40
Czołgiem.
Mamy kilka odmian pieczarek rosnących pod gołym niebem. Jedną z nich, jest przedstawiona poniżej pieczarka biaława, na którą się dzisiaj natknąłem i oczywiście zebrałem.
Jeśli ktoś posiada własne zdjęcia innych odmian pieczarek, zapraszam do uzupełnienia tematu.
Pieczarka biaława (Agaricus arvensis Schaeff.)
W Polsce znana także jako pieczarka owcza, polna, lub bedłka polowa.
Występuje od maja do października w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, w szkółkach leśnych, w ogrodach, na łąkach i pastwiskach, w ściółce leśnej i na różnego rodzaju odpadach organicznych.
Kapelusz u młodych owocników jajowaty, później półkulisty, wypukły. Dojrzały owocnik posiada kapelusz płaski. Powierzchnia kapelusza jest gładka, jedwabiście błyszcząca, o barwie od białej do kremowej. Po uciśnięciu żółknie. Średnica do 15cm.
Blaszki u młodych owocnikach białe, z czasem siwobrązowe, na koniec czekoladowobrązowe, a nawet czarnobrązowe. Nigdy nie mają różowego odcienia.
Trzon o wysokość 5–15 cm, grubość 1–3 cm. Kształt cylindryczny, u podstawy szerszy, łatwo odłamujący się od kapelusza, z dużym zwisającym pierścieniem u góry. Po uciśnięciu żółknie, podobnie jak kapelusz.
Miąższ jest miękki i elastyczny, biały, w starych owocnikach czasem żółtawy. Smak nieznaczny, w zasadzie zbliżony do pieczarki hodowlanej. Zapach anyżowy - to właśnie zapach miąższu, choć i samego kapelusza sprawia, że trudno pomylić tego grzyba z innym, zwłaszcza trującym gatunkiem. Niestety, obróbka termiczna pieczarki białawej, pozbawia ją tego zapachu.
https://rosliny.net.pl/pieczarka-bialawa
Mamy kilka odmian pieczarek rosnących pod gołym niebem. Jedną z nich, jest przedstawiona poniżej pieczarka biaława, na którą się dzisiaj natknąłem i oczywiście zebrałem.
Jeśli ktoś posiada własne zdjęcia innych odmian pieczarek, zapraszam do uzupełnienia tematu.
Pieczarka biaława (Agaricus arvensis Schaeff.)
W Polsce znana także jako pieczarka owcza, polna, lub bedłka polowa.
Występuje od maja do października w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, w szkółkach leśnych, w ogrodach, na łąkach i pastwiskach, w ściółce leśnej i na różnego rodzaju odpadach organicznych.
Kapelusz u młodych owocników jajowaty, później półkulisty, wypukły. Dojrzały owocnik posiada kapelusz płaski. Powierzchnia kapelusza jest gładka, jedwabiście błyszcząca, o barwie od białej do kremowej. Po uciśnięciu żółknie. Średnica do 15cm.
Blaszki u młodych owocnikach białe, z czasem siwobrązowe, na koniec czekoladowobrązowe, a nawet czarnobrązowe. Nigdy nie mają różowego odcienia.
Trzon o wysokość 5–15 cm, grubość 1–3 cm. Kształt cylindryczny, u podstawy szerszy, łatwo odłamujący się od kapelusza, z dużym zwisającym pierścieniem u góry. Po uciśnięciu żółknie, podobnie jak kapelusz.
Miąższ jest miękki i elastyczny, biały, w starych owocnikach czasem żółtawy. Smak nieznaczny, w zasadzie zbliżony do pieczarki hodowlanej. Zapach anyżowy - to właśnie zapach miąższu, choć i samego kapelusza sprawia, że trudno pomylić tego grzyba z innym, zwłaszcza trującym gatunkiem. Niestety, obróbka termiczna pieczarki białawej, pozbawia ją tego zapachu.
https://rosliny.net.pl/pieczarka-bialawa