Strona 1 z 1

Koniczyna Łąkowa (Trifolium pratense)

: pn 27 maja 2024, 14:47
autor: SilesiaSurvival
Cześć

Dziś coś z książki : „Atlas dzikich roślin jadalnych” Monika Fijołek , wyd SBM
Wybaczycie że będę wrzucał pewne rzeczy z tej książki. Ale książka i jej wiedza jest maksymalnie skondensowana pod katem naszych przygotowań!

Inne nazwy koniczyny łąkowej : koniczyna czerwona , konicz.

Występowanie : koniczyna czerwona występuje w całej Polsce. Porasta głównie łąki , pastwiska , zarośla , przydroża , pola i skrajne lasów. Lubi nasłonecznione miejsca , glebę żyzną , gliniaste i ilaste o dużej głębokości (warstwa żyzna sięga zazwyczaj 40 cm , koniczyna potrzebuje 60-80 cm). Jest rośliną uprawianą na pasze l, wywiewaną na pastwiskach i stosowaną w płodozmianie różnych roślin uprawnych. To bylina dorastająca do 20-40 cm wysokości.

Działanie : napar z kwiatów ogólnie wzmacnia organizm, poprawia przemianę materii, działa moczopędnie i usuwa z organizmu toksyny. Warto przyjmować napar w anemii, łuszczycy, nowotworach, przy zespole napięcia przedmiesiączkowego i nieregularnych menstruacjach, ponieważ łagodzi te dolegliwości. Ziele jest używane do leczenia kaszlu, przeziębienia, grypy, anginy. Okłady oraz kąpiele polecana się przy schorzeniach u dzieci, gdyż są skuteczne i bezpieczne. Można je także stosować przy oparzeniach, świądzie skóry i ranach. Okłady leczą również wrzody, wypryski oraz egzemy.

Koniczyna Łąkowa w kuchni
Kwity : zbierane od czerwca nawet do września są składnikiem sałatek, można je tez smażyć w cieście, zapiekać, automatyzować nimi napoje alkoholowe i herbaty. Przyrządzone na ich bazie syropy wspomagają leczenie kaszlu i jednoczenie są smaczne, dlatego można nimi polewać naleśniki.

Liście i pędy : zbierane od kwietnia do czerwca da bogate w przyswajalne biopierwiastki, można je dodawać do sałatek , twarogu i przyrządzać jak szpinak. W niektórych krajach liście kisi się jak ogórki lub marynuje jak kapary.

Koktajl z kwiatów koniczyny
-1/2 szklanki świeżych kwiatów koniczyny czerwonej bez zielonej główki.
-2 szklanki mleka
-1 banan
-1 łyżka miodu

Koniczynę zalać w blenderze mlekiem , dodać banana i miód. Całość zmiksować.

Pozdrawiam
~Bart