Utrzymać się z 5ha
-
- Posty: 1453
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
Nie zauważyłem różków, faktycznie... Mangalica to też świetny wybór, jak jest hodowana na powietrzu a jeszcze pod dębami to na dziczyznę mięso zachodzi.
Co do owiec to charakterystycznego zapachu tłuszczopotu nie mają jagnięta i ja kupuję takie jagnięta które albo jeszcze na pastwisko nie wyszły (maj) i potem, bo ona musi trochę odchorować przejście na trawę to tak sierpień, początek września to mięso jest przepyszne i nie ma zapachu.
Co do owiec to charakterystycznego zapachu tłuszczopotu nie mają jagnięta i ja kupuję takie jagnięta które albo jeszcze na pastwisko nie wyszły (maj) i potem, bo ona musi trochę odchorować przejście na trawę to tak sierpień, początek września to mięso jest przepyszne i nie ma zapachu.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
-
- Posty: 149
- Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
- Kontakt:
Pewnie masz rację, ale uznałem że Kameruny będą lepsze bo nie wiadomo kiedy je będę chciał zjeść
Niestety dębów nie mam tam gdzie świnie planuje trzymać więc mangalice będą musiały się zadowolić warzywami.
Chyba że będę zbierał żołędzie dla nich.
Niestety dębów nie mam tam gdzie świnie planuje trzymać więc mangalice będą musiały się zadowolić warzywami.
Chyba że będę zbierał żołędzie dla nich.
-
- Posty: 1453
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
Oczywiście, że kameruńskie do hodowli lepsze, ja pisałem o kupnie jagniąt tylko, gdyby ktoś chciał tuszkę sprawioną kupić...
A z żołędziami bardzo dobry pomysł. Jeszcze tylko pytanie masz kogoś do zabicia owiec, czy sam dasz radę?
A z żołędziami bardzo dobry pomysł. Jeszcze tylko pytanie masz kogoś do zabicia owiec, czy sam dasz radę?
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
-
- Posty: 149
- Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
- Kontakt:
Jak trzeba będzie to kogoś znajdę ale sądzę że raczej sam dam radę.
-
- Posty: 1453
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
A to kibicuję Ci i czekam na relację, bo to jeden z powodów który mnie wstrzymuje...
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
-
- Posty: 149
- Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
- Kontakt:
Nie no z uboju to relacji na pewno nie będzie. Nie nagrywam takich rzeczy.
- 1411
- Posty: 2622
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Bardziej zapewne chodzi o przerób na smakołyki
Saracen, a mógłbyś kiedyś zrobić temat o hodowli Kamerunów? O zaletach i wadach takiej hodowli, o chorobach zwierząt, kosztach opieki weterynaryjnej itd. Wiesz, tak aby czytajacy wiedział, z czym się to wiąże. Gro ludzi nie wyobraża sobie, ile jest pracy i problemów przy takiej inwestycji, trybie życia ale każdy zwykle myśli ze to fajne i romantyczne, zapominając o drugiej stronie medalu. Oczywiscie rozumiem ze to nie temat do napisania od ręki. Gdybyś jednak miał ochotę, nie krępuj się. Wtedy relacja pełna i na pewno mnóstwo pytań będzie.
Saracen, a mógłbyś kiedyś zrobić temat o hodowli Kamerunów? O zaletach i wadach takiej hodowli, o chorobach zwierząt, kosztach opieki weterynaryjnej itd. Wiesz, tak aby czytajacy wiedział, z czym się to wiąże. Gro ludzi nie wyobraża sobie, ile jest pracy i problemów przy takiej inwestycji, trybie życia ale każdy zwykle myśli ze to fajne i romantyczne, zapominając o drugiej stronie medalu. Oczywiscie rozumiem ze to nie temat do napisania od ręki. Gdybyś jednak miał ochotę, nie krępuj się. Wtedy relacja pełna i na pewno mnóstwo pytań będzie.
-
- Posty: 149
- Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
- Kontakt:
Mogę spróbować coś napisać ale jak już to dopiero w okolicach zimy gdy będę po pierwszym uboju i przerobię mięsa. Tylko nie wiem czy to będzie w ogóle wartościowy tekst bo owce mam dopiero od wiosny. Dużo o nich nie wiem.
- 1411
- Posty: 2622
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Jesień-zima to najproduktywniejszy okres na forum. Mniej zajęć - to naturalne.
Rozumiem że zaczynasz, ale może właśnie na świeżo będzie Ci łatwiej opisać niuanse które dla wieloletniego hodowcy są pomijalne bo weszły w krew?
Rozumiem że zaczynasz, ale może właśnie na świeżo będzie Ci łatwiej opisać niuanse które dla wieloletniego hodowcy są pomijalne bo weszły w krew?
-
- Posty: 149
- Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
- Kontakt:
Postaram się coś naskrobać.